Usvojene izmene i dopune zakona o Vladi i službama bezbednosti

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jul.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene i dopune zakona o Vladi i službama bezbednosti

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmene i dopuna Zakon o Vladi, kojima se odgovornost Vlade proširuje i na rad javnih agencija. Takođe, usvojene su i izmene Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, kojima je predviđeno da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razrešava predsednik Republike.

Za izmene Zakona o Vladi je glasalo 139 poslanika, protiv je bilo 56, nije bilo uzdržanih, a nije glasalo 19 poslanika, dok je za izmene Zakona o osnovama >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << uređenja službi bezbednosti glasalo 138 poslanika.

U prvom slučaju odgovornost vlade proširuje se "na imaoce javnih ovlašćenja na nivou Republike", jer je, kako se navodi, veliki deo poslova i ovlašćenja državne uprave prenet njima. Propisano je i pravo ali i obaveza Vlade da "poništi, ukine ili stavi van snage propis ili opšti akt" javnih agencija.

Opozicija je bila protiv izmena Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, ukazujući da kontrola službi bezbednosti mora biti sistemska i da ne sme biti u rukama jednog partijskog funkcionera.

Time je aludirano na izjavu Aleksandra Vučića, budućeg ministra odbrane i potpredsednika Vlade, koji je ranije rekao da bi želeo da se bavi borbom protiv korupcije i kriminala i odbranom i bezbednošću, pa se spekuliše da će on kontrolisati sve službe bezbednosti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojene izmene Zakona o službama bezbednosti

Izvor: Beta, 26.Jul.2012

BEOGRAD, 26. jula 2012. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmene Zakona o osnovama uredjenja službi bezbednosti, kojima je predvidjeno da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razr.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.