Usvojene izmene Zakona o javnom belezništvu

Izvor: Beta, 05.Nov.2014, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojene izmene Zakona o javnom belezništvu

BEOGRAD, 5. novembra 2014. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u sredu većinom glasova izmene i dopune zakona o javnim beležnicima i o prometu nepokretnosti, koji predvidjaju da od sada i gradjani i advokati mogu da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti.

Za izmene Zakona o javnom beležništvu glasao je 161 poslanik, dok je za izmene i dopune Zakona o prometu nepokretnosti glasalo 164 poslanika.

Usvojenim zakonskim rešenjima ukida se isključiva nadležnost notara >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << za sklapanje ugovora o nepokretnosti i oni se obavezuju da plaćaju porez na ostvarenu zaradu.

Sada ugovor o prometu nepokretnosti mogu da sastavljaju i ugovorne strane u pisanom obliku, ali taj ugovor na kraju mora da overi javni beležnik.

Overa (solemnizacija) vrši se kako bi ugovor dobio karakteristike javne isprave i kako bi mogao da služi kao osnov za upis u javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti.

Promenama Zakona o javnim beležnicima, notari su sada dužni da iznos od 30 odsto naplaćene nagrade bez PDV-a uplate na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od dana naplate, što do sada nije bilo slučaj.

Ta sredstva će ići u budžet, a njihova krajnja namena trebalo bi da bude "pokrivanje rashoda sudova u zemlji i popravljanje materijalnog stanja zaposlenih u sudovima".

Poslanici su izglasali da predloženi zakoni stupe na snagu prvog, a ne osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, kako bi se "sprečila šteta po gradjane i druga pravna lica".

Skupština nastavlja rad u četvrtak raspravom o izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.