Usvojena rezolucija o Kosovu

Izvor: RTS, 22.Jun.2010, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija o Kosovu

Savet Evrope usvojio rezoluciju o Kosovu kojom se ističe statusna neutralnost i potreba većeg angažovanja radi prevazilaženja problema u domenu vladavine prava, demokratije i poštovanja ljudskih prava.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope u Strazburu usvojila je rezoluciju o Kosovu kojom se ističe statusna neutralnost te najstarije evropske organizacije prema Kosovu, ali i potreba njenog većeg angažovanja radi prevazilaženja problema u domenu vladavine prava, demokratije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

Izvestilac komiteta za politička pitanja Saveta Evrope Bjern fon Sidov koji je sačinio izveštaj, istakao je tokom skupštinske rasprave neutralnost Saveta Evrope u pogledu statusa Kosova.

Sidov je naglasio loše stanje posebno u domenu vladavine prava, ističući u izveštaju kao najveće probleme položaj manjina, kršenje ljudskih prava, sudstvo, korupciju, trgovinu ljudima i diskriminaciju.

Slabo poštovanje vladavine prava negativno utiče na svakodnevni život svih ljudi na Kosovu, bez obzira na to kojoj zajednici pripadaju", istaknuto je u izveštaju.

Sidov je u uvodu, otvarajući raspravu, rekao da je situacija na Kosovu mirna, ali da reč koegzistencija ne znači da Srbi i Albanci žive zajedno.

Vođa delegacije Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović ocenio je da su izveštaj i Rezolucija Saveta Evrope o Kosovu, uravnoteženi i objektivni.

Mićunović je po okončanju rasprave rekao da izveštaj govori o tome da je Kosovo na najgorem nivou ljudskih prava, da tu postoji kriminal, trgovina ženama, kao i da ni na koji način ne funckioniše ono što se zove pravna država.

Primedebe koje je Srbija imala, dodao je Mićunović, usvojene su, a one su se odnosile na to da se Kosovo treba da tretira kao statusno neutralno i da se poštuje Rezoilucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić očekuje da će posle objavljivanja mišljenja MSP o pravnoj zasnovanosti nezavisnoti Kosova biti upućen poziv za nove statusne pregovore.

U intervjuu za bečki list Prese, Jeremić je naveo i da Srbija "ni za jedan stepen neće odstupiti od sadašnjeg kursa u politici prema Kosovu".

"U skladu sa procedurom, neizbežno je da se o mišljenju Međunarodnog suda diskutuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenjih nacija. Logični rezultat biće poziv sukobljenim stranama da problem reše pregovorima. Jer, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije ništa rešilo", rekao je Jeremić.

Na pitanje da li Srbija u novim pregovorima želi da postigne podelu Kosova, Jeremić je rekao da Srbija "nijedan mogući kompromis neće unapred odbaciti".

U rezoluciji, sačinjenoj na osnovu izveštaja izvestioca za Kosovo Bjerna fon Sidova, ističe se da Savet Evrope primenjuje statusno-neutralnu politiku prema Kosovu i priznaje dalje važenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, iako su 33 članice te evropske organizacije priznale Kosovo.

U cilju jačanja uloge Saveta Evrope na Kosovu, Parlamentarna Skupština ukazuje da je potrebno uspostaviti radne kontakte sa kosovskim vlastima uz poštovanje statusne neutralnosti.

"Parlamentarna Skupština Saveta Evrope poziva političke stranke da počnu dijalog sa predstavnicima političkih snaga u Skupštini Kosova o pitanjima od zajedničkog interesa uz uzimanje u obzir legitimnih interesa i primedbi Srbije i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244", navodi se u rezoluciji.

U preporukama koje je Skupština danas usvojila ističe se da, premda podeljene po pitanju statusa, članice Saveta Evrope treba da budu ujedinjene u podršci većem angažovanju na Kosovu.

Uzmajući u obzir situaciju analiziranu u izveštaju o Kosovu, koju je predstavio Sidov, Skupština, takođe, poziva Euleks, UNMIK, institucije Prištine i Vladu u Beogradu da preduzmu određene korake u cilju otklanjanja problema sa kojima se suočavaju stanovnici Kosova.

Savet Evrope poziva EU da nastavi da vodi politiku "različitog pristupa statusu ali uz jedinstvo angažovanja", obezbeđujući evropsku perspektivu Kosova u okviru pristupa Zapadnom Balkanu, kao i da ojača Euleks i njegovu ulogu na severu Kosova, istaknuto je u rezoluciji.

Poziv Beogradu i Prištini na saradnju

U rezoluciji se, takođe, apeluje na vlasti u Prištini i Beogradu da zauzmu fleksibilan pristup prema regionalnoj saradnji kako bi olakšali učešće svojih predstavnika na međunarodnim skupovima bez obzira na pitanje statusa i budu aktivni u unapređenju dijaloga i pomirenja među zajednicama na Kosovu.

Zvaničnici Srbije i Kosova, kako se navodi, treba da zauzmu pragmatičan pristup i pokušaju da reše praktične probleme kojima su izloženi kosovski Srbi i druge manjinske zajednice na Kosovu, poput izdavanja ličnih dokumenata i snabdevanja energijom.

Beograd i Priština se, takođe, pozivaju da učine napor kako bi olakšali priznavanje svojinskih prava i povraćaj imovine legitimnim vlasnicima, nastave da sarađuju po pitanju nestalih i obezbede punu saradnju sa Euleksom i Haškim tribunalom u istragama o ratnim zločinima.

Multietnički karakter Kosova

Vlasti u Prištini se pozivaju da u potpunosti uzmu u obzir multietnički karakter Kosova, striktnim sprovođenjem zakona o zaštiti prava manjina i decentralizacije stvaraju uslove za bezbedan povratak i reintegraciju raseljenih i preduzimaju odlučne mere protiv diskriminacije na etničkim osnovama.

U rezoluciji se nalaze samo dve stavke koje se odnose na vlasti u Srbiji.

Sasvet Evrope, naime, poziva srpske vlasti da uklone praktične prepreke za povratak raseljenih poput pristupa informacija, uključujući informacije iz katastra i prenosa dokumenata, kao i da osmisle integraciju raseljenih koji ne žele da se vrate na Kosovo.

Skupština poziva Euleks, UNMIK i kosovske institucije da pojačaju napore za uspostavljanje vladavine prava posebno, javnom osudom korupcije, donošenjem zakona i preduzimanjem konkretnih koraka za popravljanje stanja u pravosuđu, navedeno je u rezoluciji.

Takođe, pozivaju se kosovske institucije da obezbede punu saradnju da Euleksom u kontesktu istraživanja ratnih zločina i organizovanog kirminala.

U rezoluciju je uvršten i amandman kojim se podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope uvek izražavala nadu da će za svo stanoivništvo Kosova biti garanatovan i omogućen pristup Evropskom sudu za ljudska prava, iako Kosovo nije članica ove panevropske organizacije.

Mišljenje MSP otvara mogućnost za dijalog

Specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je u Strazburu da mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) otvara mogućnosti za dijalog Beograda i Prištine.

Obraćajući se Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Fejt je rekao da nije na njemu da komentariše odluku MSP, ali može da kaže da veruje da će objavljivanje mišljenja Suda predstavljati mogućnost za jačanje kontakta Beograda i Prištine.

Fejt je rekao da je mogućnost uspostavljanja dijaloga bila vidljiva na prošlom sastanku u Sarajevu.

Fejt je, uljučujući odluku MSP, rekao da u narednom periodu predstoje događaji kojima se mora pristupiti obazrivo, jer sadrže potencijal za novu dinamiku.

Specijalni izaslanik EU na Kosovu ukazao je da su prošli lokalni izbori, pre svega u novoj opštini Parteš kod Gnjilana, doneli boljitak kada je reč o učešću kosovskih Srba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Usvojena Rezolucija o stanju ljudskih prava na Kosovu

Izvor: EMportal, 23.Jun.2010, 09:22

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je u Strazburu Rezoluciju o stanju ljudskih prava na Kosovu, rekao je šef delegacije Srbije pri PSSE Dragoljub Mićunović.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.