Usvojena rezolucija i izveštaj Dik Martija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2011, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija i izveštaj Dik Martija

STRAZBUR -

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kojim se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi.

Za rezoluciju je glasalo 169 poslanika osam je bilo protiv, a 14 uzdržanih.

Od 19 amandmana koji su podneli Albanci prihvaćen je samo jedan, pa je naziv rezolucije promenjen u „Istraga optužbi o nehumanom tretmanu ljudi i nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Na završetku rasprave pred glasanje Dik Marti se kratko obratio Parlamentarnoj skupštini i zahvalio na podršci.

„Mnogi su govorili o mojoj hrabrosti ...Majke u Beogradu i Prištini su me molile, preklinjale da pronađem njihove sinove. Zbog njih sam ovo uradio“, istakao je on.

Nepristrasno i precizno

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za ilegalnu trgovinu organima na Kosovu Dik Marti i predstavnici svih parlamentarnih grupa pozvali su na početku debate o ovom izveštaju, na precizno i nepristrasno utvrđivanje svih činjenica i potpuno rasvetljavanje ovog pitanja.

"Bez istine ne može biti ni pravde. Ako istinu ne budemo tražili mi, koji sedimo u ovoj sali, ko će onda to učiniti", rekao je Marti predstavljajući svoj izveštaj poslanicima.

On je naglasio da se o poštovanju ljudskih prava ne može pregovarati i naglasio da je, ukoliko se bude tolerisala saradnja organizovanog kriminala i političkih struktura "ugrožena demokratska budućnost čitave Evrope".

Marti je napomenuo da njegov izveštaj nije ni pro-srpski, niti anti-albanski, nego je "izveštaj o ljudskim pravima i na taj način upravo mora i da se čita, što su neki do sada ignorisali".

"Imena navedena u ovom izveštaju su ista ona imena koja su navođena u izveštajima obaveštajnih službi i analitičara, a žrtve su i Srbi i Albanci sa Kosova koji su za njih (OVK) bili izdajnici, a za nas su samo ljudska bića", rekao je on.

Marti je rekao da je našao kredibilne svedoke koji "nemaju ništa sa Srbijom", ali se plaše i ne veruju u kosovsko pravosuđe. On je, takođe, rekao da je situacija sa zaštitom svedoka "skandalozna".

Podrška izveštaju

Predstavnik parlamentarne grupe socijalista Klas de Vries rekao je da je potraga za istinom i pravdom "dužnost i obaveza" svih.

"Želimo nepristrasnu i objektivnu međunarodnu istragu o svim navodima iz Martijevog izveštaja. Treba podržati ovu istragu i pružiti svu neophodnu pomoć, kao i garantovati bezbednost svedoka", dodao je on.

Poslanica konzervativaca Amber Rad ukazala je da se ovaj izveštaj ne bavi politikom, nego žrtvama i da se u njemu ističe povezanost organizovanog kriminala i politike koja je proistekla iz rata na Kosovu.

"Pozdravljamo izjave premijera Kosova i Albanije date posle objavljivanja ovog izveštaja u kojim se poziva na istragu ovih navoda. Upravo to nam je potrebno. Da nađemo istinu koja stoji iza užasa navedenih u ovom izveštaju", dodala je ona.

Mariluiz Bek ispred liberala istakla je da je "važno je da ovaj izveštaj ne bude zloupotrebljen da bi se dovela u pitanje nezavisnost Kosova.

"To nije pitanje. Pitanje je da li je tokom rata, u vreme haosa izgrađena struktura koja je spajala organizovani kriminal i politiku. Zato je važno da rasvetlimo ovo pitanje", rekla je ona.

"Ja sam bila za intervenciju NATO na Kosovu. Ta intervencija bila je kontroverzna po pitanju međunarodnog prava, ali bila je opravdana imperativom da se sačuvaju ljudski životi i ljudska prava", dodala je Bekova.

Tajni Koks ispred Ujedinjene evropske levice rekao je da je Marti "jedan od najboljih izvestilaca SE" i da je svoj posao uradio na "sjajan način".

"Jednostavne podele na pobednike i poražene dovode do nepravde. Marti je pokazao da je situacija mnogo kompleksnija", rekao je on.

Koks je dodao da je izveštaj pokazao da se "znalo šta se dešava, ali da niko nije pokušao da to spreči" i ocenio da to predstavlja na izvestan način saučešće u zločinu, a da je Oslobodilačka vojska Kosova de fakto bila "saveznik NATO".

"Podržavamo sve predloge Dika Martija. Treba obezbediti sredstva Euleksu da sprovede istragu. Takođe, potrebno je izvesti sve pred pravdu, ne samo obične vojnike, nego i krupne ribe", dodao je on.

Mićunović: Martijev izveštaj pomaže da se utvrdi istina

Šef srpske delegacije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PS SE) Dragoljub Mićunović rekao je u raspravi o izveštaju Dika Martija o trgovini organima na Kosovu da je taj dokument pomogao da istina izađe na videlo.

Zadatak SE jeste da se ne dozvoli da se istina ne otkrije, rekao je Mićunović povodom izveštaja u kojem se kosovski premijer Hašim Tači dovodi u vezi s organizovanim kriminalom na Kosovu.

"Znamo danas da su najveći neprijatelji demokratije kriminal i korupcija", rekao je Mićunović dodajući da se njima poništava vladavina prava bez koje nema i ljudskih prava.

Po rečima Tomislava Nikolića, "Marti je pogodio istinu", a "prvi put je neko nešto napisao protiv načina na koji su Albanci došli do takozvane nezavisnosti".

U izjavi novinarima, Nikolić je istakao značaj otvaranja velike međunarodne istrage i izrazio zadovoljstvo raspravom u PS SE.

"Evropa shvata koliko su evropske vođe grešile kada su promovisale isključivu krivicu Srbije i isključive patnje albanskog naroda. Istina je uvek na sredini", rekao je Nikolić.

Branko Ružić očekuje da će posle rezolucije koju je “hrabro sačino Dik Marti i izložio šta se sve dešavalo 1998, 1999. i 2000. na Kosovu i Metohiji, uslediti kvalifikovana, kredibilna istraga i procesuiranje počinilaca zlodela”.

Ružić je u izjavi novinarima istakao da se ova tema ne sme politizovati i naglasio da bi u istrazi, osim Euleksa i naših državnih organa, trebalo i da neki međunarodni sud preuzme ingerencije - kako bi mogao da tretira nedela na teritoriji Albanije.

Čedomir Jovanović je raspravu u Savetu Evrope označio kao moralnu satisfakciju za porodice otetih i ohrabrenje za sve koji su puno učinili u Srbiji na afirmaciji ljudskih prava, građanskih sloboda i borili se protiv politike koja se ostvarivala zločinom.

“Istraga mora biti otvorena, ovaj izveštaj ne sme ostati na takav način nedovršen, on je potreba onih koji danas žive na Kosovu i nas u Srbiji”, rekao je Jovanović i ukazao da u izveštaju ima puno osnova za efikasno i neodložno delovanje kosovskih institucija, Euleksa, albanskih pravosudnih institucija i “ozbiljan, odgovoran i posvećen odnos našeg tužilaštva za ratne zločine”.

Po rečima Miloša Aligrudića, Martijev izveštaj je častan i verodostojan.

On je u obraćanju PS SE izrazio nadu da će “pravi tužioci početi da rade svoj posao, uprkos tome što veoma kasne”.

Žan-Šarl Gardeto, čija će se rezolucija o zaštiti svedoka sutra naći na dnevnom redu PS SE, rekao je da je izveštaj Dika Martija o strašnim zločinima na Kosovu "istorijski trenutak" za Savet Evrope.

Poruka rezolucije je da je potraga za istinom neminovna u potrazi za pravdom, kao i da je neophodna i za pomirenje u regionu, rekao je Gardeto.

Špetim Idrizi iz Albanije rekao je da je Marti željan publiciteta izneo optužbe na račun EU, SAD, Albanije i Hašima Tačija. On je rekao da je Kosovo najviše nadzirana zemlja posle NATO intervencije i da se zločini iz izveštaja nisu mogli desiti.

Na Martijevu rezoluciju podnet 21 amandman

Na rezoluciju Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju danas razmatraju poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, podnet je ukupno 21 amandman.

Najveći broj amandmana, 19, podneli su poslanici iz Albanije, Turske i Gruzije iz različitih političkih grupacija, a njihova suština svodi se na pokušaje da se iz predloženog teksta izbace ili da se ublaže formulacije o postojanju dokaza o počinjenim zločinima, logorima na teritoriji Albanije i optužbama na račun albanskih vlasti za nesaradnju u istrazi.

Dva amandmana podneo je i izvestilac Dik Marti, a odnose se na deo rezolucije u kojem se precizira koji se koraci očekuju od kosovskih i albanskih vlasti radi otkrivanja pune istine.

Jednim od amandmana albanskih i turskih poslanika predlaže se, na primer, i da se čitav paragraf u kojem se govori o tome da je Haški tribunal na terenu počeo istragu o trgovini ljudskim organima koja je prekinuta, a dokazi uništeni, zameni novim u kojem bi se prenela izjava portparolke Haškog suda da su optužbe o trgovini organima neosnovane kao i saopštenje Euleksa da u istrazi nije utvrđena nikakva povezanost sa tvrdnjama o krađi organa u "žutoj kući" u Albaniji.

Više amandmana odnosi se na delove nacrta rezolucije u kojima se govori o nedovoljnoj saradnji albanskih vlasti u istragama, a predlaže se i brisanje rečenice da "kosovske vlasti nisu sarađivale u potrazi za 500 nestalih posle sukoba".

Poslednjim, 21 amandmanom predlaže se i promena naslova dokumenta u "Istraga navoda o nehumanom postupanju prema ljudima i trgovini ljudskim organima na Kosovu".

Predviđeno je da rasprava o Martijevom izveštaju traje do 16 sati, kada će se o ovom izveštaju glasati.

Tirana i Priština "u paketu"

Švajcarski senator Marti u svom izveštaju navodi da je sadašnje kosovsko rukovodstvo bilo umešano, ili je moralo znati, za ilegalnu trgovinu ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji tokom sukoba 1998. i 1999. godine, a i kasnije.

Sumnje i priče ili dokazi i činjenice

Prištinski list "Koha ditore" prenosi danas da se očekuje da će Savet Evrope usvojiti rezoluciju kojom će podržati izveštaj Dika Martija, dok Turska i Albanija pokušavaju amandmanima da "otupe oštricu" tvrdnji izvestioca SE.

"Nacrt rezolucije je prilično negativan po Kosovo. Albanija i Turska pokušavaju da je amandmanima, koji su već predati su Komitetu za pravna pitanja, poboljšaju. Oni pokušavaju da iz rezolucije budu uklonjene reči ‘dokazi’ i ‘činjenice’ zamenjujući ih rečima ‘sumnje’ i ‘priče’", piše list.

Albanska i Turska delegacija u Savetu Evrope pokušavaju da u rezoluciju ubace izmene kao što su neprihvatanje do sada sprovedenih istraga, njihovo dovođenje u sumnju kao već dokazane činjenice, odbacivanje konstatacija u kojima se govori o saradnji albanskih i kosovskih vlasti, kao i ubacivanje poziva Euleks-u da sprovede novu istragu.

U nacrtu rezolucije, koja je danas na dnevnom redu, Parlamentarna skupština ističe značaj obezbeđivanja svih uslova Euleksu da nastavi istragu o trgovini ljudskim organima, "ne uzimajući u obzir pozicije koje imaju mogući osumnjičeni".

Euleks bi trebalo, kako se navodi, da učini sve da "rasvetli nestanak ljudi, indikacije o trgovini organima, korupciji i sponi između organizovanih kriminalnih grupa i političkih krugova", kao i da obezbedi zaštitu svedoka na Kosovu.

U nacrtu dokumenta se od vlasti Srbije, Albanije i "kosovske administracije" zahteva saradnja sa Euleksom, s tim što se od Tirane i Prištine - koje su u tekstu navedene "u paketu" kao "albanske vlasti i kosovska administracija" - traži i sprovođenje nezavisnih istraga kako bi se otkrila cela istina o tajnim zatvorima u kojima se nehumano postupalo prema srpskim i albanskim zatvorenicima, "od kojih su neki na albanskoj teritoriji".

Komitet PS Saveta Evrope za pravna pitanja i ljudska prava usvojio je Martijev izveštaj dvotrećinskom većinom 17. decembra i pretočio ga u nacrt rezolucije. Za usvajanje rezolucije potrebna je podrška proste većine.

Bogdanović očekuje usvajanje rezolucije

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izrazio je očekivanje da će poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) dvotrećinskom većinom danas usvojiti rezoluciju na osnovu izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Albaniji.

Delegacija Srbije će učiniti sve da se anuliraju amandmani, koji su do sinoć podneti SE i da na bilo koji način ne dezavuišu rezoluciju, rekao je Bogdanović u Jutarnjem dnevniku RTS-a. .

On je istakao da se najzad došlo do onoga što je u prethodnih 10 godina bila javna tajna na prostoru Kosova i Metohije - da su se dešavali strašni zločini, ne samo prema Albancima, nego i prema Srbima.

"Ovo je dobra poruka za sve ljude koji žive na prostoru Kosova i Metohije i za Srbe i za Albance da će napokon svi zločinci biti procesuirani", rekao je Bogdanović, ocenivši da se

za buduće odnose Srba i Albanaca "moraju istražiti svi zločini koji su postojali".

On je podsetio da je Srbija u proteklih nekoliko godina otkrivala masovne grobnice i procesuirala zločince sa srpske strane koji su činili zločine prema Albancima, ali da nijedan Albanac, ni zločinac koji je činio zločine prema srpskom narodu nije otkriven ni procesuiran.

Bogdanović smatra da je sada prilika da najzad međunarodna zajednica shvati svu ozbiljnost situacije i da na isti način tretira obe strane i da bi to u budućem dijalogu moglo voditi ka pomirenju.

"Zahtevamo da neka međunarodna nezavisna pravosudna institucija pokrene proces i utvrdi činjenično stanje", rekao je Bogdanović, navodeći da bi to trebalo da urade UN i da nema ništa protiv da ni EU uđe u taj proces i ispita sve te navode.

Budući dijalog Beograda i Prištine zavisi od toga kada će se formirati takozvana vlada na Kosovu i Metohiji, jer ne postoji volja kod albanskih lidera da počne dijalog, koji je u interesu i srpske i albanske zajednice, smatra Bogdanović.

Srbija stalno insistira da što pre počne dijalog, jer želi da što hitnije reši probleme u srpskoj zajednici, jer Srbi i dalje nemaju slobodu kretanja, ni pravnu zaštitu, ni pravo na povratak, ni osnovna ljudska prava na telekomunikacije i struju, podsetio je Bogdanović.

On smatra da se mora o svim tim pitanjima razgovarati i postići dogovor čime bi se omogućio ekonomski razvoj i više razmišljalo o ekonomiji i suživotu.

Bogdanović je ocenio da prošlonedeljna usvojena rezolucija Parlamentarne skupštine i amandman da u pregovorima ne bi trebalo spominjati status Kosova, neće opterećivati pregovore.

Prema njegovim rečima, Srbija nema ništa protiv da za početak pregovora ne bude prva tema status, ali je svesna da će, kada počnu pregovori i kada se bude razgovaralo o bilo kojoj temi, provejavati i pitanje statusa.

Medojević poziva na podršku

Predsednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević pozvao je članove crnogorske delegacije u PS SE da podrže Martijev izveštaj.

Medojević je u otvorenom pismu kolege upozorio da je zalaganje za rasvetljavanje zločina odrednica državne politike Crne Gore.

"Podsećam članove crnogorske delegacije, poslanike vlasti i SNP-a, da njihovo eventualno glasanje protiv Martijevog izveštaja i predloga za sprovođenje međunarodne istrage može biti protumačeno kao nastojanje da se spriječi dolaženje do pune istine o jednom strašnom zločinu, kakav je trgovina ljudskim organima. Očekujem da će članovi crnogorske delegacije na današnjem glasanju podržati Martijev izvještaj i da će glasati za inicijativu o provođenju međunarodne istrage, jer će jedino tako postupiti u punom skladu sa deklarisanom državnom politikom", kazao je Medojević.

Crnogorci podeljeni na glasanju?

Predstavnik socijalista u crnogorskoj delegaciji u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Obrad Gojković najavio je da će glasati za izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima, dok predstavnici vladajućih stranaka još nisu doneli odluku.

Crnogorska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ima tri člana - iz vladajućih Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i iz najuticajnije opozicione Socijalističke narodne partije.

Delegati su Valentina Šćepanović-Radulović, Ervih Spahić i Obrad Gojković.

Šćepanović-Radulović i Spahić su najavili da će odluku o glasanju doneti posle upoznavanja sa konačnom verzijom izveštaja o trgovini ljudskim organima, dok je predstavnik socijalista Gojković saopštio da će podržati izveštaj Martija, javili su podgorički mediji.

"To nije pitanje Srbije i Kosova, već ljudskih prava ", kazao je on juče "Vijestima".

Ervin Spahić i Valentina Radulović-Šćepanović čekaju da se PS SE prvo izjasni o amandmanima, pa kad budu imali kompletnu sliku o tome kako rezolucija izgleda i šta je sve u njoj, odlučiće da li da je podrže.

Emerson: Tači mora da podnese ostavku

Šef Programa za evropsku spoljnu politiku i sigurnost pri Centru evropskih političkih studija Majkl Emerson smatra da kosovski premijer Hašim Tači, zbog izveštaja o trgovini organima, mora da podnese ostavku, kako bi dao kredibilitet Kosovu tokom dijaloga sa Beogradom.

Emerson je, pred današnju raspravu, za Glas Amerike rekao da zvanični Brisel treba da se angažuje da što pre na čelu kosovske vlade vidi novu osobu, neopterećenu kontroverzama.

"Pred nama je pitanje razgovora između Srbije i Kosova, za šta postoji mandat UN, a što bi trebalo da se provede uz podršku visoke predstavnice Ketrin Ešton u ime Evropske unije. Tu postoji problem nedostatka međunarodnog kredibiliteta na kosovskoj strani", rekao je ovaj analitičar.

"Čini mi se da EU treba da zauzme ozbiljniji politički stav, govoreći Prištini: Došlo je vrijeme za veliko čišćenje, čišćenje vaše vlade! Treba vam novi lider, dok će se možda od strane Haga ili Euleksa pokrenuti istraga protiv klana na čijem čelu je premijer Tači", kazao je Emerson.

Ovaj analitičar kaže da bi želeo da vidi dve moguće opcije nakon što delegati PS SE čuju izveštaj Martija.

"Prva je da Euleks, koji i sam ima mogućnost da sprovodi istrage, dobije mandat da istražuje na osnovu ovog izveštaja. Problem u ovom slučaju je što Euleks ne može sprovoditi istrage u Albaniji, već samo na Kosovu. To je nešto što se mora razrešiti", naveo je on.

Prema njegovim rečima, druga opcije je da Haški sud dobije mandat da istražuje navodne zločine, ukoliko ima dovoljno razloga za to.

"To je ozbiljna mogućnost, ali tu je problem zbog činjenice da ta institucija privodi kraju svoju aktivnost. Posao, ipak, još nije završen i njihov mandat bi mogao biti proširen i na ovo pitanje", smatra Emerson.

Konačno, naglasio je on, moguća je kombinacija ove dve opcije - Haški sud uz Euleks što je, na neki način, pravno poželjan mehanizam.

"Međutim, cela ova priča je političko pitanje i neki među nama, političkim analitičarima, veruju da i EU treba da zauzme političku poziciju u svemu ovome", kazao je šef Programa za evropsku spoljnu politiku i sigurnost pri Centru evropskih političkih studija Majkl Emerson.

Albanci predali peticiju Savetu Evrope, skup protiv Martija

Delegacija organizacija ratnih veterana bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) predala je danas u Strazburu generalnom sekretaru Saveta Evrope Torbjornu Jaglandu peticiju sa preko 230.000 potpisa protiv navoda izveštaja Dika Martija o umešanosti OVK u trgovinu organima nestalih kosovskih Srba.

Delegacija organizacija nastalih iz OVK, koju predvodi Muhamed Džemailji, sastala se s različitim grupama poslanika u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koja danas raspravlja o izveštaju izvestioca SE Martija, zatraživši od njih da se izjasne protiv rezolucije sačinjene na osnovu tog izveštaja, prenose prištinski mediji.

Vođe organizacija bivše OVK, Džemajlji i Džavit Jašari, kao i njihovi saradnici, takođe učestvuju na protestu Albanaca u Strazburu, koji je počeo u 12 časova ispred sedišta Saveta Evrope, zbog nezadovoljstva navodima Martijevog izveštaja. Tokom protekle tri nedelje, organizacije koje proizlaze iz oružanih formacija Albanaca sa Kosova, iz Makedonije i dve opštine juga Srbije - Preševa i Bujanovca, sakupljali su potpise za peticiju protiv Martijevih navoda, ističući da je izvestilac SE u svom izveštaju oblatio albanski narod.

Peticija je potpisivana na Kosovu, u Preševu i Bujanovcu, Makedoniji i Albaniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.