Usvojena odluka u Banjaluci  ključan dan za Republiku Srpsku

Izvor: B92, 10.Dec.2021, 20:23

Usvojena odluka u Banjaluci " ključan dan za Republiku Srpsku

Narodna skupština RS-a usvojila je večeras set zaključaka kojima se otvara put za povratak nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

Na današnjoj sednici razmatrane su četiri informacije, nakon čega su usvojeni zaključci u vezi s pravosudnim institucijama, odbranom i sigurnosti te indirektnim porezima.

Glasala su 52 poslanika, od čega je 49 njih iz vladajuće koalicije u RS-u podržalo zaključke.

Celodnevnu raspravu u NSRS-u obeležili su žestoki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukobi i međusobne optužbe pozicije i opozicije.

S druge strane, opozicioni političari ukazivali su na opasnost da bi povlačenje iz organa i institucija kao što su Oružane snage BiH, te pravljenje vojske RS-a, moglo imati velike negativne posledice, uključujući i sukobe.

Poslanici opozicije su pre glasanja napustili sednicu skupštine.

Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je optužio opoziciju da vladajućoj koaliciji drže lekcije i nazvao ih "kukavicama i izdajnicima".

Dodik je kazao da nije tačno da je Republika Srpska u krizi, kako tvrdi opozicija, navodeći da je danas potvrđena izjava američkog diplomate Gabrijela Eskobara da je "razbio jedinstvenu odbranu Republike Srpske".

Vladajuća većina, kako je rekao, donela je odluku da pokrene pitanje povlačenje saglasnosti RS na prenos nadležnosti, a da opozicija nastoji da demorališe nastojanja Srpske da vrati nadležnosti koje joj pripadaju.

On je kazao da ima podršku "stranih prijatelja" za svoje inicijative, ali da neće otkriti o kome se radi, jer se takve stvari ne govore javno.

"Odgovor RS mora biti snažan, što se krijete, što ste kukavice", kazao je Dodik, obraćajući se opozicionim poslanicima, nazivajući njihovu politiku "izdajničkom".

Rekao je da će vreme pokazati ko je bio u pravu.

"Ako odustanemo, izgubili smo", rekao je on, optuživši opozicione stranke za "čistu izdajničku subverziju".

Opozicioni poslanik Nebojša Vukanović pozvao je Dodika da zajedno s njim večeras idu da blokiraju kasarnu nu Oružanih snaga BiH u Banjaluci, a ne da "žrtvuju narod" i "pričaju iste priče poslednjih 15 godina".

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić izjavio je da opozicija neće podržati "paranoju" koju širi vladajuća koalicija i da napuštaju skupštinsko zasedanje.

"Sve što smo danas čuli iz vlasti je laž. Kada zaista budete spremni da to sprovedete, pozovite nas i mi ćemo vas podržati", kazao je Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.