Usvojena odluka o ostvarivanju budžeta Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2011, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena odluka o ostvarivanju budžeta Vojvodine

NOVI SAD -

Skupština Vojvodine usvojila je večeras izveštaj pokrajinske vlade o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvih devet meseci ove godine, prema kojem su u tom periodu ostvareni prihodi od 39,1 milijardu dinara, 63 odsto ukupno planiranog iznosa u pokrajinskoj kasi.

U isto vreme rashodi su iznosili 34,1 milijardu dinara, ili 55 odsto od plana, istakao je pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić i objasnio da je ta razlika od oko pet milijardi dinara rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neusklađenog priliva i odliva sredstava jer, kako je kazao, ne može se trošiti bez odgovarajuće dokumentacije koju korisnici budžeta treba da podnesu. Taj ostatak, koji je na bankovnim računima, biće maksimalno realizovan do kraja godine, što je uobičajeno, rekao je Đukić i naglasio da je pokrajinski budžet ostvarivan s najvećom transparentnošću i u skladu sa propisima.

On je podsetio da je iz Republike je u vojvođanski budžet, od početka ove godine do sada preneto tri milijarde dinara za finansiranje obaveza posredstvom pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja. Istakavši da se očekuje da do kraja godine stigne još novca za te namene, Đukić je novinarima rekao da će ta transferna sredstva biti iskorišćena tako da se što više dugova izmiri građevinskim firmama angažovanim na izvođenju radova u pokrajini.

Kredit od 2,3 milijarde dinara za namirivanje dugovanja građevinskoj operativi podignut je zajedno sa republikom kako bi ta dugovanja što pre bila izmirena, rekao je Đukić i objasnio da će 40 odsto tog kredita otplatiti republika a ostalo pokrajina i lokalne samouprave u Vojvodini.

On je istakao da je urađen nacrt pokrajinskog budžeta za iduću godinu i da bi u ponedeljak Vlada Vojvodine trebalo da usvoji predlog a pred poslanicima će se taj dokument naći na sledećoj sednici, 21. decembra.

Đukić je napomenuo da će novi pokrajinski budžet biti "maksimalno realan" u ovim ekonomskim uslovima i nešto manji od ovogodišnjeg, koji je iznosio 61,8 milijardi dinara.

Usvojen Regionalni prostorni plan Vojvodine

Poslanici su usvojili i Regionalni prostorni plan Vojvodine. Prostorni plan je jedan od najvažnijih strateških dokumenata, koji bi trebalo da doprinese intenzivnom razvoju pokrajine do 2020. godine, kao i zaštiti, uređenju, korišćenju i izgradnji celokupnog prostora Vojvodine.

Donošenjem tog dokumenta, usklađenog sa Zakonom o planiranju i izgradnji i drugim republičkim propisima, stiču se uslovi za ostvarivanje utvrđenih prioritetnih projekata i razvojnih programa kako domaćim finansiranjem tako i privlačenjem međunarodnih fondova, rečeno je u skupštinskoj raspravi.

Prethodni prostorni plan Vojvodine bio je donet 1978. godine.

U pokrajinskoj skupštini u toku je rasprava o ostvarivanju pokrajinskog budžeta u prvih devet meseci ove godine, u kojem su ostvareni prihodi od oko 39,1 milijardu dinara, što je 63 odsto planiranih za celu godinu, dok su rashodi iznosili 34,1 milijardu ili oko 55 procenata u odnosu na godišnji plan.

Pokrajinski budžet za ovu godinu je, posle rebalansa usvojenog u junu, planiran u iznosu od 61,8 milijardi dinara.

Skupština je usvojila i odluke o delimičnom prenosu osnivačkih prava nad nekoliko srednjih škola u pokrajini.

Đukić: Pokrajini iz republike preneto tri milijarde dinara

Poslanici Skupštine Vojvodine na današnjem zasedanju u Novom Sadu raspravljali su i o izvršenju pokrajinskog budžeta u prvih devet meseci ove godine. Tim povodom, Đukić je izjavio da je iz republike u vojvođanski budžet, od početka ove godine do sada, preneto tri milijarde dinara, za finansiranje obaveza posredstvom pokrajinskog Fonda za kapitalna ulaganja.

Istakavši da se očekuje da do kraja godine stigne još novca za te namene on je, uoči sednice, rekao novinarima da će ta transferna sredstva biti iskorišćena da se što više dugova izmiri građevinskim firmama angažovanim na izvođenju radova u pokrajini.

"Višak u pokrajinskoj kasi se ne čuva u bankama"

"Kredit od 2,3 milijarde dinara za namirivanje dugovanja građevinskoj operativi podignut je zajedno sa republikom, kako bi ta dugovanja što pre bila izmirena", rekao je Đukić i objasnio da će 40 odsto tog kredita otplatiti republika, a ostalo pokrajina i lokalne samouprave u Vojvodini.

Povodom ostvarivanja budžeta u prvih devet ovogodišnjih meseci, pokrajinski sekretar za finansije odbacio je primedbe opozicije o tome da se pet milijardi viška u pokrajinskoj kasi, što je razlika između prihoda i utrošenih sredstava, neopravdano čuva u bankama, da bi se onda iskoristio u funkciji predizborne kampanje.

Đukić je rekao da se budžetska sredstva raspoređuju u skladu s propisima i dodao da obično u poslednjem kvartalu korisnici budžetskih sredstava povlače znatne količine novca iz pokrajinske kase.

On je istakao da je urađen nacrt pokrajinskog budžeta za iduću godinu i da bi u ponedeljak Vlada Vojvodine trebalo da usvoji predlog, a pred poslanicima će se taj dokument naći na sledećoj sednici, 21. decembra.

Đukić je napomenuo da će novi pokrajinski budžet biti "maksimalno realan" u ovim ekonomskim uslovima i nešto manji od ovogodišnjeg, koji je iznosio 61,8 milijardi dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.