Usvojena inicijativa o demilitarizaciji

Izvor: RTS, 01.Nov.2012, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena inicijativa o demilitarizaciji

Inicijativu predsednika Republike Srpske za demilitarizaciju BiH, prihvatila Vlada RS i uputila Skupštini na razmatranje. Ne postoji, niti će postojati vojna opasnost koja bi zahtevala postojanje odbrane BiH, smatra Dodik.

Vlada Republike Srpske je prihvatila inicijativu predsednika RS Milorada Dodika za pokretanje postupka demilitarizacije Bosne i Hercegovine i uputila je skupštini na razmatarnje.

Dodik smatra da ne postoji, niti će postojati vojna opasnost koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi zahtevala postojanje odbrane BiH i rashode za nju.

Vlada RS smatra da je inicijativa u skladu sa deklaracijom Skupštine RS iz 2005. godine, prema kojoj je demilitarizacija BiH strateško opredeljenje RS.

Deklaracija o strateškim opredeljenjima RS u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine doneta 18. marta 2005. godine, uz opredeljenje za demilitarizaciju BiH, utvrđuje prenos nadležnosti u odbrani sa entiteta na zajedničke organe BiH kao "prelazni aranžman do potpune demilitarizacije".

Dodik je 8. oktobra uputio Skupštini RS inicijativu za pokretanje postupka demilitarizacije BiH i predložio joj da zaduži Vladu RS, kao i predstavnike RS u zajedničkim organima BiH, da pripreme predloge izmena propisa o odbrani te zemlje.

Predsednik RS smatra da nadležnost odbrane i pitanje vojske nisu u nadležnosti BiH i da to nije bilo predmet promene Ustava BiH.

Dodik je ocenio da je reforma odbrane BiH bila pod snažnim uticajem međunarodne zajednice, posebno njenog Visokog predstavnika u BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.