Usvojen zakon: Zabranjena obuka paravojnih formacija

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 00:31

Usvojen zakon: Zabranjena obuka paravojnih formacija

Predstavnički dom američke savezne države Mejn usvojio je danas predlog zakona kojim bi bila zabranjena obuka paravojnih formacija.

Za nacrt zakona glasalo je 66 kongresmena, dok je 60 bilo protiv, prenosi AP.

U predlogu se navodi da je zabranjeno naučiti ili pokazati drugoj osobi kako se koristi ili pravi vatreno oružje, eksploziv ili zapaljiva naprava "koja može da dovede do povrede ili smrti".

Pored toga, zabranjeno je "okupiti se sa jednom ili više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoba u svrhu vežbanja ili obuke u vezi sa upotrebom, primenom ili izradom vatrenog oružja, eksploziva ili zapaljive naprave".

Nacrt zakona predložen je nakon porasta masovnih demonstracija "belih nacionalista" u Mejnu, navodi američka agencija.

Usvajanju zakona protive se republikanci koji ističu da bi se time prekršio drugi amandman američkog ustava kojim se garantuje pravo na posedovanje oružja. Da bi zakon bio usvojen, mora da prođe i senat savezne države u kojem demokrate imaju većinu.

Ukoliko se to dogodi, Mejn bi postao 27. savezna država u SAD koja ima zakon o zabrani obuke paravojnih formacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.