Usvojen zaključak o osnovi za pregovore o granici sa BiH

Izvor: RTS, 03.Mar.2018, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen zaključak o osnovi za pregovore o granici sa BiH

Vlada Srbije usvojila je na sednici Zaključak o utvrđivanju osnove za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima.
Cilj ovog sporazuma je utvrđivanje novog pravnog okvira kojim će biti uređen režim rada graničnih prelaza kako bi dosadašnji privremeni granični prelazi za pogranični saobraćaj postali redovni, saopštila je vladina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kancelarija za saradnju s medijima.

Takođe, novi sporazum čije se usaglašavanje očekuje početkom aprila, predviđa otvaranje nekih sezonskih graničnih prelaze za međunarodni saobraćaj i graničnog prelaza Ljubovija - Bratunac (Novi most).
Zaključivanje sporazuma predstavlja značajan korak u daljem unapređenju saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine, ističe se u saopštenju.
Na predlog Ministarstva za evropske integracije i ministra Jadranke Joksimović, Vlada Republike Srbije je usvojila treću revidiranu verziju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina Evropske unije (NPAA). 
NPAA je najznačajniji i najsveobuhvatniji dokument u procesu evropske integracije Srbije s obzirom na to da pored usklađivanja kompletnog domaćeg zakonodavstva sa pravom EU predviđa i obavezu jačanja administrativnih kapaciteta tokom pristupnih pregovora sa EU kao i dugoročno finansijsko planiranje i odgovorno planiranje budžeta.
Prema NPAA planirano je potpuno usklađivanje zakonodavstva sa pravom EU do kraja 2021.godine nakon čega sledi period praćenja sprovođenja propisa do stupanja u članstvo, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije. 
Cilj Vlade je da Srbija do kraja 2021. u tehničkom smislu u potpunosti bude spremna za članstvo u EU bez obzira na datum formalnog zatvaranja pristupnih pregovora i sticanja punopravnog članstva. 
Obaveze domaćih institucija 
Prvi put NPAA predviđa obavezu domaćih institucija da jačaju administrativne kapacitete u oblasti evropske integracije.
Imajući u vidu dinamiku pristupnih pregovora i sve veći broj otvorenih poglavlja neophodno je obezbediti kapacitete kako za pripremu i izradu novih propisa tako i za njihovu efikasnu primenu. 
Posebna pažnja će biti usmerena na jačanje kapaciteta u oblasti planiranja predloga projekata za finansiranje iz sredstava pretpristupne pomoći EU i bilateralne razvojne pomoći.
U saradnji sa ministarstvom finansija izrađeno je finansijsko uputstvo za praćenje finansijskih efekata NPAA. 
Institucije državne uprave sada su obavezne da odgovorno i održivo planiraju budžetska sredstva za sprovođenje obaveza u procesu evropske integracije kao strateškog prioriteta Vlade Srbije. Planiranje istovremeno podrazumeva obavezu utvrđivanja prioritetnih projekata za finansiranje iz sredstava međunarodne pomoći.
Ministarstvo za evropske integracije je nadležno za praćenje i izveštavanje o sprovođenju NPAA i na svaka tri meseca o tome podnosi izveštaje Vladi. Kao i do sada, ministarstvo će svoje obaveze izvršavati redovno i na transparentan način.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.