Usvojen program institucionalnog finansiranja naučnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 11:34

Usvojen program institucionalnog finansiranja naučnika

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da su dva od tri zahteva Sindikata nauke Srbije ispunjena s obzirom da je program institucionalnog finansiranja usvojen i da je u fazi implementacije u dijalogu sa sindikatom.

Predstavnici Sindikata nauke Srbije traže jednake plate za jednak rad i zapošljavanje kolega sa fakulteta i instituta, a Ružić u intervjuu dnevnom listu "Politika" podseća da navedeni problem nije novijeg datuma i da nije rešavan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godinama.

Ministarstvo je izuzetno posvećeno uspostavljanju održivog sistema institucionalnog finansiranja naučnika koje je legislativno i regulisano Zakonom o nauci i istraživanjima, kaže Ružić i dodaje da se kontinuirano radi na tome da se zahtevi sindikata reše i to da radi tim koji predvodi premijerka Ana Brnabić, a u kojem aktivnu ulogu ima Ministarstvo finansija.

Prema njegovim rečima, sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave pravi se Katalog radnih mesta u nauci i istraživanjima.

"Program institucionalnog finansiranja je usvojen, u fazi je implementacije u dijalogu sa Sindikatom nauke, pa možemo da kažemo da su dva od tri njihova zahteva rešena", kazao je Ružić.

Ružić objašnjava da je Fond za nauku proslavio treći rođendan, a otvorio šest konkursa i da ne stoje kritike dela istraživača Fondu za nauku da ne ostvaruje zamisao zbog koje su osnovani jer se, kako tvrde, ne raspisuje dovoljno konkursa, da je programima obuhvaćeno malo naučnika i ne postoje garancije da su svi odabrani projekti prošli dve recenzije jer izbor nije javan.

Dodaje da su kroz pet programa podržana 282 naučna projekta na kojima učestvuje 1.737 istraživača, a da je za finansiranje svih projekata obezbeđeno 43,9 miliona evra koji su investirani u rad istraživača, opremu, materijale, publikacije, međunarodnu saradnju i naučnoistraživačke organizacije.

Navodi da je Fond u martu otvorio novi poziv za program "Identiteti" koji je namenjen razvoju naučnih istraživanja u društveno - humanističkim naukama.

Podseća da je prošle godine za program "Ideje" vlada odobrila povećanje budžeta za čak šest miliona evra i ukazuje da je na taj način kroz taj jedan konkurs omogućeno veće finansiranje nego što bi bilo kroz više manjih.

"Naučnici koji ne dobijaju novac kroz programe Fonda za nauku nastavljaju da budu institucionalno finansirani, a mogu da se prijave i na druge pozive Fonda ili program 'Horizont Evropa'". Na prethodnim programima postojalo je ograničenje broja istraživača na projektima, a to više ne postoji", kaže Ružić.

Dodaje i da se projekti biraju kroz dvostepeno vrednovanje koje sprovode strani stručnjaci.

Govoreći o izgradnji Bio4 kampusa, Ružić navodi da se u našoj zemlji gradi prvi takav kampus u širem regionu i dodaje da će nam to omogućiti da budemo prepoznatljivi na globalnoj mapi razvoja u oblastima biomedicine, bioinformatike, biotehnologije i biodiverziteta.

"Jako smo ponosno na taj projekat jer će to biti mesto na kojem će se okupljati stručnjaci, znanje i infrastruktura, sve što će učiniti da Srbija napreduje i da se razvija", kaže.

Kada je reč o izgradnji Biosens instituta, Ružić kaže da sa ostalih 66 u zemlji čini bogatu mrežu i bazu ideja, znanja i iskustva u Srbiji.

"Srbija će tek da pruža svetu mnogo i da biva sve priznatija", kaže Ružić i dodaje da će na taj način biti otvoreno 150 novih radnih mesta u nauci čime će se zadržati u zemlji najbolji mladi stručnjaci.

Na pitanje u koje će projekte biti uložen novac iz ugovora Svetske banke i EU o pružanju podsticaja za rast istraživanja, inovacija i preduzetništva u Srbiji uz donaciju od 41,5 miliona evra, Ružić navodi da je važno motivisati i podsticati preduzetnike, posebno one koji tek započinju poslove da svoje inovacije predstave i razvijaju.

"Verujem da će takav sporazum uticati na mlade da kreiraju, osmišljavaju i budu uvereni da u svojoj zemlji i svojim institucijama imaju preko potrebnu podršku za rad", dodaje Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.