Usvojen paket finansijskih zakona, prihvaćen predlog Nikolića

Izvor: NTV.rs, 28.Sep.2015, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen paket finansijskih zakona, prihvaćen predlog Nikolića

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je danas Izmene i dopune zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV), Izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, Izmene i dopune Zakona o izmenama zakona o hipoteci i Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije.
Izmene i dopune tih zakona usvojene su većinom glasova od 160 prisutnih poslanika, posle rasprave o 29 amandmana, od kojih se 21 odnosilo na izmene zakona o PDV-u, >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << a osam na izmene zakona o republičkim administrativnim taksama.
U danu za glasanje, poslanici su većinom glasova prihvatitili predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se ponovo odlučuje o Zakonu o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije, i ponovnim izjašnjavanjem taj zakon nisu usvojili.
Parlament je taj zakon usvojio 31. jula, a Nikolić je nedugo zatim odbio da ga potpiše, s obrazloženjem da je protivustavan, i vratio ga parlamentu na ponovno odlučivanje.
U međuvremenu, Vlada Srbije je obavestila parlament da je odlučila da odustane od tog zakona i preporučila mu da odluči da ne glasa ponovo o njemu.
Ministar finansija Dušan Vujović, ranije danas je rekao da će izmenama Zakona o PDV-u biti izjednačene poreske stope na sve vidove hotelskog smeštaja na 10 odsto, kao i na prigradski i javni gradski prevoz i na usluge u građevinarstvu.
Tim zakonom biće biće izjednačena poreska stopa PDV-a, kojom se oporezuje prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, sa poreskom stopom PDV-a kojom se sada oporezuje promet usluga prevoza putnika i u međumesnom i u međunarodnom saobraćaju (trenutno iznosi 10 odsto), naveo je ministar.
Strana lica, koja posluju u Srbiji, biće evidentirana kao obveznici PDV-a i ostvarivaće sva prava kao da su na teritoriji EU, po potpuno jednakim uslovima kao i domaća pravna lica.
Predloženo rešenje smanjiće nelikvidnost privrednih subjekata koji posluju u ovoj oblasti.
U izmenama Zakona o PDV-u pravna lica će imati pravo na odbitak PDV-a po osnovu nabavke dobara i to: električnih aparata za domaćinstvo, televizijskih i radio prijemnika, umetničkih dela likovne i primenjene umetnosti i drugih ukrasnih predmeta, koji se koriste za opremanje administrativnih prostorija.
U novom Zakonu o republičkim administrativnim taksama uređuju se spisi i radnje koje se vrše u upravnim postupcima u kojima se naplaćuju takse i u tom propisu uvedena je kategorija takseno oslobođenje, odnosno, taksa se ne plaća za spise i radnje u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.
Biće izjednačeno poresko opterećenje, na primer, u taksama za obavljanje detektivskih usluga, promet toplotne energije…
Donošenjem ovog zakona stvaraju se jednaka prava i obaveze za sve subjekte, tako da se obezbeđuje transparentnost u njegovoj primeni, s jedne strane, a s druge strane stabilniji priliv sredstava od republičkih administrativnih taksi u budžet Republike Srbije.
Jedna od važnijhih odredbi izmenjenog zakona je oslobađanja od plaćanja taksi na spise i radnje u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.
Usvojene su i izmene zakona o hipoteci, posle odluke Ustavnog suda da pojedine odredbe proglasi neustavnim, a novina je da nakon donošenja izvršnog rešenja nadležnog suda moguće je uložiti pravni lek za zaštitu prava, što prthodnom verzijom zakona o hipoteci nije bilo moguće.
Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije, u iznosu od 18 miliona evra, a ta sredstva biće upotrebljena za izgradnju nove zatvorske jedinice po evropskim standardima na pariferiji Pančeva.
Zajam te evropske banke pokrivaće 60 odsto planiranih sredstava, a ostatak će biti obezbeđen iz donacija.
Tanjug
28 Septembar 2015 19:09
Foto Tanjug, S. Ilić (arhiva, ilustracija)

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.