Usvojen budžet, deficit 140 milijardi

Izvor: Vesti-online.com, 29.Dec.2011, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet, deficit 140 milijardi

Srpski parlament, sa 127 glasova "za", u načelu je usvojio budžet za 2012. godinu. Poslanici glasaju o amandmanima i pratećim zakonima. Ovim glasanjem završava se jesenje zasedanje Skupštine Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su u načelu predloženi budžet za 2012. godinu. Najvažniji finansijski akt dobio je podršku 127 poslanika od 128 prisutnih u sali.

Za razliku od prethodnih godina, usvajanje najvažnijeg finansijskog akta bilo je sasvim izvesno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << budući da su podršku najavile sve stranke vladajuće većine.

Predloženim budžetom predviđeni su prihodi od 750 milijardi dinara, rashodi od 890 milijardi i deficit od oko 140 milijardi, koji će biti najvećim delom finansiran iz zaduživanja.

Budžet za iduću godinu baziran je na rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, inflaciji ispod šest odsto i smanjenju deficita sa ovogodišnjih 4,5 na 4,25 odsto BDP-a. Predviđena su i sredstva za povećanje plata i penzija za ukupno 5,5 odsto, pri čemu će usklađivanje biti izvršeno dva puta u aprilu i oktobru.

Budžetom su predviđena sredstva za nastavak mera podrške provredi, poljoprivredi, građevinskoj industriji, a značajne uštede napravljene su na diskrecionim rashodima.

Od ukupnog budžeta, 41,8 odsto rashoda predviđeno je za socijalnu zaštitu, 15,3 odsto za odbranu, javni red i bezbednost, 15,3 odsto za obrazovanje i nauku, 10,4 odsto za podsticaje, 3,8 odsto su transferi ostalim nivoima vlasti, tri odsto administrativni troškovi, a 10,4 odsto za ostale funkcije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.