Usvojen Zakon o savetima nacionalnih manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o savetima nacionalnih manjina

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji uređuje nadležnosti i finansiranje tih saveta i utvrđuje opšti izbor, odnosno reizbor svih nacionalnih saveta.

Nacionalni saveti predstavljaju nacionalnu manjinu u oblasti obrazovanja, kulture, obaveštavanja na jeziku nacionalne manjine i službene upotrebe jezika i pisma, utvrđeno je zakonom.

Poseban birački spisak za manjine

Ministarstvo za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudska i manjinska prava vodi registar nacionalnih saveta, a podaci upisani u registar su javni. Nacionalni savet ima najmanje 15, a najviše 35 članova u zavisnosti od broja pripadnika manjine.

Izbori za nacionalne savet mogu biti neposredni ili putem elektorske skupštine, o čemu će odlučiti same nacionalne manjine, s tim da će se neposredni izbori za nacionalne savete održati ako se do dana raspisivanja izbora, na poseban birački spisak nacionalne manjine, upiše više od 50 odsto ukupnog broja pripadnika nacionalne manjine.

Pripadnici nacionalnih manjina upisuju se u poseban birački spisak dobrovoljno, za svaku nacionalnu manjinu vodi se poseban birački spisak, a pripadnik nacionalne manjine može biti upisan u samo jedan birački spisak.

Precizirano je da za člana nacionalnog saveta ne može biti izabran neko ko obavlja funkciju sudije, tužioca ili sudije Ustavnog suda. Odluku o raspisivanju izbora za nacionalne savete donosi ministar nadležan za poslove ljudskih i manjinskih prava, a izbori za članove svih nacionalnih saveta, čiji je mandat četiri godine uz mogućnost ponovnog izbora, održavaju se istovremeno.

U roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora, ministar saziva konstitutivnu sednicu nacionalni saveta. Ako nacionalna manjina ne ispuni uslove za neposredne izbore, nacionalni savet bira skupština elektora nacionalne manjine.

Proporcionalni sistem za elektorsku skupštinu

Pismene prijave za učešće na elektorskoj skupštini se dostavljaju Ministarstvu najkasnije 30 dana pre održavanja elektorske skupštine koja bira članove nacionalnog saveta proporcionalno veličini nacionalne manjine.

Elektorska skupština se može održati ako je na njoj prisutno više od polovine elektora čije su elektorske prijave potvrđene. Elektorska skupština odlučuje javno, većinom glasova prisutnih elektora, a o izboru članova nacionalnog saveta, elektorska skupština odlučuje tajnim glasanjem.

Elektorska skupština bira nacionalni savet po proporcionalnom sistemu, a listu kandidata za članove nacionalnog saveta može da predloži jedna četvrtina prisutnih elektora.

Nacionalni savet ima statut koji određuje delatnost saveta, broj njegovih članova, sedište saveta, njegov naziv, simbol i pečat, kao i broj i način izbora članova organa nacionalnih saveta, odnosno predsednika, izvršnog organa, odbore za obrazovanje, kulturu, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika.

Savet može osnivati ustanove kulture, medije

Nacionalni savet može osnovati ustanove vaspitanja, obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda i vršiti prava osnivača, može osnivati ustanove kulture, kao i osniva medije.

Kako je precizirano zakonom, nacionalni savet predlaže Nacionalnom prosvetnom savetu (NPS) opšte osnove predškolskog vaspitanja, nastavne planove i programe osnovnog i srednjeg obrazovanja za sadržaje koji izražavaju posebnost nacionalne manjine a posebno iz oblasti istorije, muzičkog vaspitanja i likovne umetnosti.

Takođe, nacionalni savet predlaže NPS program osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja za jezik nacionalne manjine sa elementima nacionalne kulture, a predlaže i jednog kandidata za zajedničku listu kandidata za izbor članova NPS.

Utvrđeno je da nadležno ministarstvo raspušta nacionalni savet ako on ne zaseda duže od šest meseci, ako ne izabere svog predsednika u roku od 60 dana od konstituisanja saveta ili od prestanka funkcije predsednika, i ne donese statut u zakonskom roku.

Sredstva za finansiranje rada nacionalnih saveta obezbeđuju se iz budžeta Srbije, budžeta autonomne pokrajine i budžeta jedinice lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda.

U roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona, ministar donosi odluku o raspisivanju izbora za nacionalne savete, a od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može da protekne manje od 60 ni više od 90 dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.