Usvojen Zakon: Deca od 15 godina sama odlučuju o medicinskoj meri

Izvor: Press, 22.Maj.2013, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon: Deca od 15 godina sama odlučuju o medicinskoj meri

Poslanici su usvojili Zakon o pravima pacijenata, a jedna od novina koje se tim zakonom uvodi je da deca od 15 godina koja su sposobna da rasuđuju mogu sama da odlučuju o predloženoj medicinskoj meri. Taj zakonski predlog je podržalo 159 poslanika, a protiv je bilo 12.
Ukoliko dete sa 15 godina odbije predloženu medicinsku meru, nadležni zdravstveni radnik dužan je da pristanak zatraži od zakonskog zastupnika deteta, predviđa novi zakon.
Ministarka zdravlja Slavica >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ðukić Dejanović ukazala je tokom skupštinske debate da dete koje je psihofizički zrelo, a ima 15 godina, ima pravo da odlučuje o medicinskoj meri i nije u obavezi da sve elemente saopšti roditelju, i naglasila da treba znati da medicinsku meru uvek predlaže stručnjak, odnosno lekar.
Dete koje napuni 15 godina ima pravo i na poverljivost podataka koji se nalaze u njegovoj medicinskoj dokumentaciji, a nadležni zdravstveni radnik dužan je da ih saopšti zakonskom zastupniku u slučaju ozbiljne opasnosti po život i zdravlje deteta, pa čak i ako se dete tome protivi.
Jedna od novina je i da će se zaštita prava pacijenata ubuduće obezbeđivati preko savetnika za zaštitu prava pacijenata i Saveta za zdravlje. Poslanici su sa 146 glasova “za” usvojili i Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, kojim se preciznije definiše prisilni smeštaj u psihijatrijskim ustanovama. Protiv je bilo 11 poslanika.
Kako je Vlada navela u obrazloženju tog zakonskog predloga, osobe koje pate od mentalnih smetnji nisu zanemarljiva kategorija stanovništva, budući da mentalne smetnje ugrožavaju više od 25 odsto ljudi u određenoj populaciji, bez obzira na pol, starost, obrazovni ili socijalni status.
Jedna od odredbi novog zakona propisuje da će se prevencija mentalnih smetnji, nega, lečenje i rehabilitacija osoba sa mentalnim smetnjama prvenstveno obavljati u domovima zdravlja, a da će se lečenje u psihijatrijskim ustanovama sprovoditi samo kada je to jedini ili najbolji način da se obezbedi odgovarajući medicinski postupak.
Tako je ovim zakonom propisano, kako je objasnila ministarka, da je prinudna hospitalizacija moguća samo ukoliko postoji opasnost da pacijent ugrozi svoje zdravlje i bezbednost ili zdravlje i bezbednost drugih lica.
Takođe, vremenski limiti za zadržavanje pacijenta su ograničeni, pa tako u roku od tri dana sudija mora pokrenuti postupak i to u bolnici u kojoj je pacijent hospitalizovan.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.