Usvojen Nacrt zakona, javna svojina definisana na tri nivoa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Nacrt zakona, javna svojina definisana na tri nivoa

BEOGRAD -

Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije usvojio je danas Nacrt zakona o javnoj svojini koji svojinu u Republici Srbiji definiše na tri nivoa - republičkom, pokrajinskom i lokalnom, izjavio je potpredsednik vlade Božidar Đelić.

On je posle sednice odbora rekao novinarima da će uslediti javna rasprava o tom nacrtu do 31. avgusta, a posle toga početkom septembra vlada će usvojiti predlog tog zakona koji će biti upućen u redovnu proceduru u parlament. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Đelić je izrazio uverenje da će novi Zakon o javnoj svojini, kao i Zakon o vraćanju oduzete imovine biti usvojeni do polovine septembra, čime će bti omogućena reforma javnog sektora i oslobođen višak imovine kod javnih preduzeća za priliv stranih investicija.

On je napomenuo da se radi o imovini koja nije više u funkciji osnovne delatnosti javnih preduzeća.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je postignut tehnički i politički dogovor prilikom donošenja nacrta zakona o javnoj svojini, Đelić je rekao da su sva tehnička pitanja u ovom zakonskom nacrtu rešena, ali je "ostalo još nekoliko političkih aspekata da se reši."

Đelić je izrazio nadu da će prilikom vođenja rasprave o tom zakonu u skupštini, za koju on očekuje da bude veoma burna, biti obezbeđena skupštinska većina.

On je istakao i da je reč o ključnom zakonu u procesu decentralizacije.

Prirodna bogatstva koja ne mogu biti privatizovana

Potpredsednik Vlade Srbije je objasnio da su se zakonodavci u pisanju rešenja vodili i funkcionalnim principom, odnosno da u vlasništvu različitih nivoa ostane ona imovina koja će biti u upotrebnoj funkciji, a da iz toga korist imaju građani.

Đelić je precizirao da u zemlji postoje prirodna bogatstva i dobra od opšteg interesa koja ne mogu biti privatizovana, poput mineralnih sirovina, izvora mineralne i termalne vode, prirodnih vodotoka i druga dobra koja su posebnim zakonom određena kao prirodna bogatstva.

"Na prirodno bogatstvo biće moguće steći koncesiju ili pravo korišćenja, ali se ono neće moći prodati", objasnio je Đelić naglašavajući da se na taj način stavljaju na stranu debate da se prirodno bogatstvo može prodati.

Takođe, definisana su i dobra od opšteg interesa, kao što su poljoprirvredno zemljište, šume i šumsko zemljište, vojno zemljište i vojni objekti, zastićena kulturna dobra, kao i dobra u opštoj upotrebi - putevi, pruge, mostovi, tuneli, javni parkovi, granični prelazi, administrativni prelazi...

"Ta dobra su u svojini Srbije, izuzev ulica, trgova i javnih parkova, koji će biti u svojini lokalne samouprave", rekao je Đelić i dodao da će biti otklonjen problem prisutan godinama unazad da kada bi jedna opština želela da popravi put ili uredi javni trg, morala je da obavlja komplikovane republičke procedure.

Poštovan Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine

Đelić je naglasio da je i ideja vodilja pri pisanju ovog zakonskog akta bila da se u potpunosti ispoštuju Ustav Srbije, ali i drugi zakoni, među kojima je i Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

"Prema dosadašnjim propisima sve je bilo Republičko, a drugi nivoi su imali samo pravo korišćenja. Tamo gde to pravo postoji, u skladu sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, to se prenosi na Vojvodinu", objasnio je Đelić.

"Drugim rečima, funkcionalni princip znači da one funkcije koje su prepoznate kao funkcije i nadležnosti AP Vojvodine, danas su predmet zakona, delimično naravno finansiranja, sutra će biti i predmet imovine. Ni više, ni manje", dodao je on.

"Čuli smo ovih dana i siguran sam da ćemo čuti tokom javne rasprave i neke druge stavove, ali javna rasprava služi za to. Mogu samo da kažem da, ukoliko neko želi da 'vidi' više imovine, verovatno će hteti da predloži izmene zakona a možda i Ustava", rekao je Đelić.

Kroz evidenciju imovine koju će sprovoditi lokalne samouprave, gradovi i AP će se obezbediti da se obezbedi i transparentan uvid sa čime država raspolaže, što je, takođe, "korak više", ukazao je Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojen nacrt Zakona o javnoj svojini

Izvor: S media, 19.Avg.2011

Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije usvojio je danas Nacrt zakona o javnoj svojini. ..Nacrt svojinu definiše na tri nivoa - republičkom, pokrajinskom i lokalnom, izjavio je potpredsednik vlade Božidar Ðelić...Đelić: Jevrejsko neće ići otimačima..On je posle sednice odbora rekao novinarima...

Nastavak na S media...

Zakon o svojini do polovine septembra

Izvor: Politika, 19.Avg.2011

Biće oslobođen višak imovine kod javnih preduzeća za priliv stranih investicija, kaže potpredsednik vlade Božidar Đelić..Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije usvojio je juče Nacrt zakona o javnoj svojini koji svojinu u Republici Srbiji definiše na tri nivoa – republičkom, pokrajinskom...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.