Ušteda i sigurnost kroz energetsku efikasnost!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Maj.2016, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ušteda i sigurnost kroz energetsku efikasnost!

Foto: Promo

U Srbiji se potroši 2,5 puta više energije od svetskog proseka po jedinici društvenog proizvoda, i do 2018. godine moramo da uštedimo devet odsto energije kroz energetsku efikasnost.

Kako da smanjite račun za električnu energiju za 10 do 15 odsto i time uštedite novac, a da se pri tom ni za momenat ne odreknete komfora i svakodnevnih potreba i navika? To možete da postignete ako se ponašate energetski efikasno, i zapravo je veoma lako.

Energetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << efikasnost odnosi se na tehničke uređaje, i na određene mere i ponašanja, kada je cilj da svedemo potrošnju energije na minimum, a da pri tome ne narušimo nivo komfora, niti efikasnosti u obavljanju posla.

Rezultat povećane efikasnosti su značajne novčane uštede, ali ne treba zanemariti i direktan uticaj na očuvanje životne sredine.

Način proizvodnje električne energije ima veliki uticaj na klimu i životnu sredinu.

Količine električne energije koje se mogu uštedeti ako ste energetski efikasni su kao da imamo još jednu elektranu.

Biti energetski efikasan danas je model ponašanja u najrazvijenijim zemljama sveta i postaje sve više i odraz kulture.

U Srbiji se potroši 2,5 puta više energije od svetskog proseka po jedinici društvenog proizvoda, i do 2018. godine moramo da uštedimo devet odsto energije kroz energetsku efikasnost, da bismo sačuvali svoje prirodne resurse za buduće generacije.

Šta je potrebno da uradimo? Potrebne su male promene u ponašanju kada rukujemo aparatima u domaćinstvu. Potrebno je da se pridržavamo malih saveta, na koje ćemo podsetiti kroz serijal tekstova u narednom periodu.

Na poboljšanju energetske efikasnosti radi i "Elektroprivreda Srbije".

- Obaveza EPS-a je da obezbedi stabilno i pouzdano snabdevanje za sve kupce. Osnovni preduslovi za to su da složeni tehničko-tehnološki sistem bude siguran i da postoje resursi. Jedan od najvažnijih uslova za stvaranje i održavanje sigurnog i pouzdanog sistema jeste i racionalna potrošnja električne energije, svih nas, zajedno, jer energetska efikasnost direktno vodi povećanju kvaliteta života, konkurentnosti privrede i energetskoj bezbednosti - rekli su u EPS-u.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.