Ustavobranitelji razmatraju da li je Ahmadinedžad prekršio zakon

Izvor: Blic, 12.Maj.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavobranitelji razmatraju da li je Ahmadinedžad prekršio zakon

Ustavobraniteljski savet u Iranu razmotriće da li je predsednik Mahmud Ahmadinedžad prekršio zakon time što je svog glavnog savetnika kandidovao za budućeg predsednika države.

Ahmadinedžad je juče javno podržao kandidaturu Esfanfijara Rahima Mašeija za predsednika, što se tumači kao njegova želja da obezbedi da bliski saradnik bude njegov naslednik nakon izbora zakazanih za 14. jun.

Iako Ahmadinedžad ne može da se kandiduje na tim izborima jer bi mu to >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio treći mandat, što nije dozvoljeno ustavom, on želi da neko ko je njemu lojalan nasledi tu funkciju, tumače mediji na zapadu.

To je, međutim, izazvalo reakciju Ustavobraniteljskog saveta, nadzornog organa u Iranu koji vodi računa o poštovanju ustava i koji čine vodeći iranski verski sveštenici.

Taj Savet ima glavnu ulogu u izboru kandidata koji će se naći u predsedničkoj trci. Iako je za sada više od 680 njih podnelo kandidaturu za predsedničke izbore. Savet će među njima izabrati samo nekoliko koji će se na kraju naći među kandidatima na izbornoj listi.

Portparol Saveta Abas Ali Kadhodei rekao je da će tvrdnje da je Ahmadinedžad zloupotrebio vlast biti proverene pred sudom.

Mašei je Ahmadinedžadov dugogodišnji blizak prijatelj -predsednikov sin oženjen je njegovom ćerkom.

Ukoliko se dokaže da je Ahmadinedžad prekršio zakon, preti mu šest meseci zatvora ili 74 udaraca bičem.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ahmadinedžadu preti 74 udaraca bičem ukoliko je prekršio zakon

Izvor: Blic, 12.Maj.2013

Ustavobraniteljski savet u Iranu razmotriće da li je predsednik Mahmud Ahmadinedžad prekršio zakon time što je svog glavnog savetnika kandidovao za budućeg predsednika države. ..Ahmadinedžad je juče javno podržao kandidaturu Esfanfijara Rahima Mašeija za predsednika, što se tumači kao njegova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.