Ustavni sud utvrdio da je reizbor sudija bio nezakonit

Izvor: Radio 021, 30.Jul.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud utvrdio da je reizbor sudija bio nezakonit

Ustavni sud Srbije utvrdio je da Zakon o dopuni Zakona o sudijama iz 2012. godine nije u saglasnosti sa Ustavom i u svojoj odluci, koja je 17. jula odjavljena u Službenom glasniku, konstatovao niz nepravilnosti u radu Visokog saveta sudstva počev od reizbora sudija 2009. godine, saopštilo je danas Društvo sudija Srbije.

Društvo sudija takođe podseća da je više puta od 2009. godine upozoravalo na drastične posledice po srpsko pravosuđe, vladavinu prava i pravnu državu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zbog, kako navodi, nezakonitog i neetičkog postupanja članova VSS u prvom i drugom sazivu prilikom reizbora sudija, kao i u upravljanju sudskim sistemom i potrebu za utvrdivanjem njihove odgovornosti, naročito profesionalne.

Ovo strukovno udruženje napominje da posebno ima u vidu članove VSS iz reda sudija, od kojih je pet izbornih članova i dalje u sastavu VSS. U saopštenju se ukazuje i da je Društvo sudija još početkom 2013. godine, zajedno sa Udruženjem javnih tužilaca, izašlo iz Radne grupe za pisanje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa.

Tada su, kako se navodi, ukazivali na nelegitimnost izbora održanih 2011. godine članova VSS iz reda sudija, koji i dalje obavljaju ovu funkciju i pored grubih povreda postupka i prava koja su učinili prilikom revizije reizbora koja im je naložena od strane zakonodavca.

Zbog toga je Ustavni sud poništio sve njihove odluke.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.