Ustavni sud o Nacionalnom stroju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud o Nacionalnom stroju

BEOGRAD - Ustavni Sud Srbije (USS) prikuplja potrebnu dokumentaciju i sagledava stranu praksu kako bi odlučio po zahtevu tužilaštva da zabrani organizaciju Nacionalni stroj, saopštila je danas predsednik tog suda Bosa Nenadić.

Nenadić je, na konferenciji za novinare, rekla da sud mora da razmotri brojna pitanja kao to da li je organizacija registrovana, ako nije šta Ustavni sud može da učini, kakvog je karaktera, navodeći da su sagledana iskustva ustavnih sudova drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemalja, među kojima suda u Nemačkoj i Španiji.

Prema njenim rečima, javnost će biti obaveštavana o fazama koje je sud prešao povodom ovog zahteva tužilaštva.

Nenadić je najavila da bi Ustavni sud trebalo u aprilu da odlučuje o nedavno podnetoj inicijativi Društva sudija Srbije da se ispita ustavnost pojedinih odredbi zakona o sudijama, pre svega o opštem izboru i zakona o Visokom savetu sudstva.

Kako je podsetila, Ustavni sud Srbije je zatražio od nadležnog odbora republičke skupštine da se izjasni o inicijativi Društva sudija Srbije, ostavljajući za to najkraći rok od 15 dan zbog značaja pitanja koja su njom pokrenuta.

Nenadić je potvrdila da je stiglo mišljenje skupštinskog odbora povodom inicijative Liberalno demokratske partije da Ustavni sud Srbije ispita ustavnost energetskog sporazuma sa Rusijom, o čemu će ovaj sud odlučiti u tromesečju između aprila i juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.