Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud deblokirao Federaciju BiH

Od našeg dopisnika

Sarajevo– Odlukom Ustavnog suda Federacije BiH da smenjeni federalni ministar finansija Ante Krajina može obavljati svoju funkciju sve do okončanja spora pred ovim sudom prekinuta je finansijska blokada i izbegnut bankrot Federacije BiH (FBiH). Krajinu je 3. januara smenio predsednik Federacije Živko Budimir, a postupak za ocenu ustavnosti njegove odluke pred Ustavnim sudom pokrenuo je federalni premijer Nermin Nikišić.

Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privremenoj meri suda, koja je saopštena u sredu po podne, ministar Krajina je odmah potpisao pismo namere MMF-u, jer je za odlučivanje o odobravanju tranše BiH u iznosu od oko 93,5 miliona konvertibilnih maraka, od kojih Republici Srpskoj pripada 31 milion, nedostajao samo njegov potpis.

On je juče potpisao i isplatu ratnih invalidnina i naknada za porodice poginulih boraca, a potvrdio je da odmah sledi i isplata plata budžetskim korisnicima i svega drugog što je bilo na čekanju.

Visoki predstavnik Valentin Incko pozdravio je odluku Ustavnog suda, rekavši da je za poslednju krizu u Federaciji „najodgovorniji” njen predsednik Živko Budimir, koji je smenio ministra Krajinu „iako je znao da nema nikoga ko može da ga zameni”.

„Ova odluka naglašava potrebu da se obezbedi funkcionalnost institucija, što je OHR uvek zagovarao, jer institucije moraju biti u mogućnosti da ispunjavaju potrebe građana”, rekao je Incko za sarajevske medije.

Živko Budimir je, nakon što je privremena mera saopštena, izjavio da za njega sudski spor nije okončan, ali će, kao legalista, poštovati odluku Ustavnog suda FBiH.

„Spor nije okončan i ja ću pred Ustavnim sudom dokazati i obrazložiti ustavnost i razložnost moje odluke o smeni ministra Ante Krajine”, rekao je on navodeći da kao predsednik i ustavnopravni šef izvršne vlasti smatra da deo federalne izvršne vlasti svojim delovanjem već „duži vremenski period nanosi štetu građanima Federacije” ne sprovodeći dosledno ustavna i zakonska ovlaštenja.

On je potvrdio da je neće nastaviti započete konsultacije za izbor novog ministra finansija zato što smatra da je „privremenom merom suda i ta procedura zaustavljena”.

Zvonko Jurišić, predsednik Hrvatske stranke prava (HSP) u kojoj je nekada bio i Budimir najavio je da će u Federalnom parlamentu pokrenuti proceduru za smenu Budimira koji, kako je naveo, nema ni stranačkog ni izbornog legitimiteta da obavlja funkciju predsednika Federacije.

„Na tako važnoj funkciji trenutno se nalazi čovek bez ikakvog legitimiteta koji diriguje negativne i opasne procese u Federaciji i koji je okaljao ustavnu poziciju i funkciju predsednika FBiH”, rekao je Jurišić za TV1, te pozvao Budimira da sam podnese ostavku.

D. Stanišić

objavljeno: 17.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.