Ustavni sud Španije o mogućnosti referenduma Katalonaca

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2014, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud Španije o mogućnosti referenduma Katalonaca

Državni savet Španije - najviše konsultativno telo vlade, preporučio je vladi da se obrati Ustavnom sudu povodom Zakona o održavanju izjašnjavanja stanovništva koje nema karakter referenduma, usvojenom u katalonskom parlamentu, kao i dekreta o zakazivanju referenduma o suverenosti Katalonije za 9. novemba.

Zaključke, koje je Savet u nedelju usvojio jednoglasno, danas će razmatrati španska vlada Marijana Rahoja na vanrednoj sednici.

Ukoliko budu usvojeni, vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će se obratiti Ustavnom sudu sa žalbom na zakon i dekret koji je potpisao katalonski premijer Artur Mas. Ukoliko sud prihvati da razmatra žalbu vlade, u skladu sa važećim zakonodavstvom do donošenja odluke zakon i dekret smatraće se nevažećim, a izjašnjavanje neće biti moguće.

Mas je u subotu potpisao dekret o održavanju referenduma o nezavisnosti tog regiona Španije, a na snagu je istog dana stupio i zakon o izjašnjavanju koji, po mišljenju vlasti u Barseloni, omogućuje da se održava plebiscit bez zvanične saglasnosti Madrida. Prema planovima vlasti te autonomije, Katalonci treba u novembru da odgovore na pitanje da li su za to da Katalonija postane država, i ukoliko da, žele li da postane nezavisna država.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.