Izvor: Nezavisne Novine, 01.Dec.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma

SARAJEVO - Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, koji je održan 25. septembra ove godine.

Razlog za poništenje rezultata je to što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, za koju je Ustavni sud utvrdi da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH.

Osim toga, Sud je usvojio i zahtjev člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i drugih "za rješavanje ustavnopravnog spora >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << s entitetom Republika Srpska" u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, te utvrdio da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, "a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti".

Referendum o 9. januaru kao Danu Republike održan je 25. septembra ove godine, a građani su se tada, sa procentom od 99,79% odsto, izjasnili da ovaj datum žele da obilježavaju kao Dan Republike Srpske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma

Izvor: Cafe.ba, 01.Dec.2016

SARAJEVO - Ustavni sud BiH poništio je rezultate referenduma o Danu Republike Srpske, koji je održan 25. septembra ove godine.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.