Ustav potvrđen: Za glasalo 51,4 odsto birača

Izvor: Politika, 30.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustav potvrđen: "Za" glasalo 51,4 odsto birača

BEOGRAD – Novi ustav Srbije potvrđen je na referendumu, i za njega je glasalo oko 94.000 više ljudi nego što je bio zakonski minimum, pokazuju rezultati CESID-a na osnovu reprezentativnog uzorka sa 600 biračkih mesta. Za ustav je glasalo 51,4 odsto od ukupnog broja birača, saopštio je Zoran Lučić iz CESID-a na konferenciji za novinare održanoj juče u beogradskom Medija centru. Prema podacima CESID-a, glasao je 3.541.281 birač, odnosno 53,3 odsto, a "da" je zaokružilo 3.415.354 birača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odnosno 51,4 odsto od ukupnog broja birača.

To je oko 94 hiljade više od neophodnog minimuma.

Najveći odziv bio je na Kosovu - 90.036, odnosno 90,1 odsto, a najmanji u Vojvodini - 45,9 odsto. U Vojvodini je za ustav glasalo 42,7 odsto od ukupnog broja birača.

U Beogradu je odziv bio 53,1, a za ustav je glasalo 51,8 odsto od ukupnog broja. U centralnoj Srbiji glasalo je 56,1 odsto, a za ustav 54,6 odsto.

Da bi Ustav bio potvrđen bilo je potrebno da za njega glasa više od 50 odsto birača upisanih u birački spisak, odnosno najmanje 3.319.693 birača.

U birački spisak upisano je ukupno 6.639.385 građana koji su 28. i 29. oktobra od 7 do 20 sati glasali na 8.385 biračkih mesta.

U CeSID-u su istakli da je problema bilo na osam biračkih mesta i to su neregularnosti koje se odnose na "porodično glasanje", to jest kada iza jednog paravana glasa cela porodica, a bilo je glasanja i za osobe koje su bile odsutne.

Svim građanima koji su se u 20 sati zatekli u prostoriji za glasanje ili neposredno ispred glasačkog mesta bilo je omogućeno da iskoriste svoje građansko pravo, saopštila je Republička izborna komisija

Izlaznost na referendumu za potvrđivanje novog ustava Srbije premašila je 50 odsto birača, javila je već u 19 i 30 časova i Radio-televizija Srbije.

Do 18 časova u nedelju, drugog dana referenduma o potvrđivanju novog Ustava Srbije, na biračka mesta ukupno je izašlo 47,03 odsto upisanih birača, saopštila je večeras oko 19 časova Republička izborna komisija .

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije saopšteno je da je juče do 18 sati u Beogradu glasalo 46,67 odsto birača, u Vojvodini 39, dok je u centralnoj Srbiji glasalo 47,42 odsto birača.

Odziv u pet okruga na Kosovu i Metohiji je znatno veći od prosečne izlaznosti u ostatku Srbije: u Kosovsko-pomoravskom okrugu na birališta je izašlo 85,7 odsto, Pećkom okrugu 96 odsto, Kosovskom okrugu 74,8 odsto, Kosovsko-mitrovačkom 60,1 odsto i u Prizrenskom okrugu 95 odsto upisanih birača.

RIK će, prema zakonu, konačne rezultate referenduma o potvrđivanju novog Ustava Srbije saopštiti do 2. novembra u 20 sati.

Početkom meseca "Politika", je pisala o mogućem scenariju ukoliko se ne postigne neophodan broj izašlih birača na referendum. Tako je predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić rekao da bi, u slučaju neuspeha referenduma za usvajanje novog ustava Srbije, rešenje bilo u raspisivanju izbora za ustavotvornu skupštinu. "To podrazumeva donošenje zakona o izborima za ustavotvornu skupštinu, svakako kvalifikovanom dvotrećinskom većinom koja bi pripremila predlog ustava i odredila način njegovog donošenja i budućih izmena", izjavio je on "Politici" 2. oktobra.

Predsednik nevladine organizacije "Pravnici za demokratiju" Stevan Lilić takođe je tada ocenio da će, ukoliko referendum o ustavu ne uspe, "nastupiti scenario sudnjeg dana, to bi značilo najdublju tačku političke, ustavne i, uopšte, društvene krize Srbije. S pravne tačke gledišta nema definisane procedure za takav slučaj, pa bi se time prešlo u domen politike. Neuspeh referenduma otvara političku krizu praktično svih institucija", kazao je Lilić i dodao da su referendumi "vrlo nezahvalni i opasni instrumenti, iako su na prvi pogled najdemokratičniji".

------------------------------------------------------

Rašković-Ivić: Građani kreatori istorije

BEOGRAD – Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić čestitala je svim građanima potvrđivanje novog Ustava, ističući da su oni "kreatori istorije i budućnosti" i naglasila da je "ovo veliki dan za Srbiju". Ona je rekla "Tanjugu" da je to ustav samostalne, suverene i nezavisne države Srbije, koji je trasirao njenu budućnost i inkorporirao u sebe i Kosovo i Metohiju kao svoj sastavni deo i suštinu.

------------------------------------------------------

LDP: Na referendum izašlo 49,7 odsto

BEOGRAD – Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da, prema podacima te partije, ustav nije dobio propisanu većinu jer je na glasanje izašlo 49,7 odsto građana.

Očigledno je da je režim u Srbiji toliko slab da, uz sve pritiske, nisu uspeli da obezbede podršku veću od 49,7 odsto. Ovo što sad rade je odraz političkog sloma, koji će biti okončan na izborima, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Na pitanje kako komentariše da i rezultati CESID-a pokazuju da je za ustav glasalo 51,4 odsto, Jovanović je agenciji "Beta" rekao da je "nezadovoljan popustljivošću CESID-a pred režimom, koji im je ukinuo čak i pravo da govore o nepravilnostima".

Na konferenciji za novinare Jovanović je naveo da rezultati nisu odraz volje građana, već potrebe režima da referendumskom krađom potvrdi svoju politiku.

Predsednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić izjavila je da je referendumski rezultat još jedna u nizu prevara.

"Rezultate na parlamentarnim izborima neće moći da broje sami, biće tu i opozicione stranke", rekla je Mićićeva, uz ocenu da blok koji se zalagao za referendum predstavlja "koncentracionu vlast".

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da su birači u Vojvodini najdisciplinovaniji deo populacije i da je odziv tradicionalno najviši, a da je na referendumu bio niži jer građani Vojvodine nisu prihvatili ustav.

LDP je podnela 1.000 prigovora na tok procesa, rekao je Jovanović i dodao da očekuje od posmatrača referendumskog procesa - Ruske dume, CESID-a i Saveta Evrope - da svoj posao urade pošteno.

------------------------------------------------------

Pajtić: Dobro za Vojvodinu

NOVI SAD – Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić zahvalio je svim građanima pokrajine što su "uprkos snažnoj antireferendumskoj kampanji i nizu dezinformacija koje su se u poslednje vremne lansirale u javnosti", izašli u velikom broju na birališta i dali glas za novi ustav Srbije.

"Ovaj ustav, posle više decenija tokom kojih se vojvođanski novac odlivao u druge krajeve zemlje, omogućava da sada dobrim delom ostaje u pokrajini", ukazao je Pajtić u izjavi "Tanjugu".

------------------------------------------------------

Hodžaj: Referendum bez uticaja na pregovore o Kosmetu

PRIŠTINA – Član pregovaračke delegacije Kosova za decentralizaciju Enver Hodžaj ocenio je da uspeh referenduma o Ustavu Srbije može imati uticaja samo na unutrašnju političku scenu u Srbiji, a nikako na tokove procesa pregovora o statusu Kosmeta.

Hodžaj, zvaničnik najveće opozicione Demokratske partije Kosova, rekao je agenciji "Beta" da je budućnost Kosova utvrđena juna 1999. u sasvim drugom okviru. Dodao je da je Kosovo trenutno u procesu utvrđivanja svoje budućnosti u okviru misije koju su UN poverile Martiju Ahtisariju.

"Definitivno referendum u Srbiji može da ima uticaja samo na unutrašnjoj političkoj sceni u Srbiji, jer će i dalje poslužiti kao instrument koji će Srbiju voditi ka prošlosti, a ne budućnosti. U političkom i legalnom smislu neće imati nikakvog uticaja ni na tok niti na sadržaj procesa utvrđivanja statusa", rekao je Hodžaj.
(Beta)

------------------------------------------------------

Vučetić: Parlamentarni izbori u decembru

BEOGRAD – Politički analitičari predviđaju da će nakon potvrđivanja ustava uslediti period "političke borbe" oko usaglašavanja termina održavanja izbora kako predsedničkih tako i parlamentarnih.

Donedavni predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić ocenio je da će parlamentarni izbori biti održani u decembru, a predsednički u januaru naredne godine.

On je precizirao da, prema novom ustavu, predsednik Republike raspisuje parlamentarne izbore, a ne kao do sada predsednik Skupštine.

------------------------------------------------------

Kostreš: Građani Vojvodine nisu prihvatili Ustav

NOVI SAD – Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je "Tanjugu" da građani pokrajine nisu prihvatili novi Ustav, jer je "glasalo u Vojvodini manje od 50 odsto upisanih birača".

"To jasno govori o raspoloženju Vojvođana i činjenici da novim Ustavom pokrajini nisu vraćena zakonodavna, izvršna i delimično sudska vlast", dodao je on.

Kostreš je izrazio uverenje da će u vrlo bliskoj budućnosti doći do revizije ovog ustava i da će novim, Vojvodina dobiti punu autonomiju. (Tanjug)

------------------------------------------------------

Srbi u severnom delu Kosovskske Mitrovice slave

KOSOVSKA MITROVICA – Srbi u severnom delu Kosovske Mitrovice od sinoć slave uspeh referenduma, posle saopštavanja najnovijih podataka o izlaznosti.

U tom deli grada sinoć, nešto posle 20 časova, formirana je kolona od oko 30 automobila, sa istaknutim srpskim zastavama.

Građani su bacali petarde uz skandiranje "Srbija, Srbija".

Na samom mostu pojačano je policijsko obezbeđenje, uz podršku pripadnika Kfor-a.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.