Ustaše u Nemačkoj dobile novo značenje, evo šta sada kaže poznati rečnik Duden

Izvor: Blic, 19.Jul.2016, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustaše u Nemačkoj dobile novo značenje, evo šta sada kaže poznati rečnik "Duden"

Vodeći nemački rečnik "Duden" promenio je definiciju "ustaša" koje su od nacionalista sada okarakterisali kao "genocidne fašiste".

U dijasporskoj Humanitarnoj organizaciji "28. jun" kažu da je do promene došlo nedelju dana nakon što je ova organizacija zatražila od "Dudena" promenu definicije.

U onlajn izdanju ovog nemačkog rečnika sada se navodi da su "ustaše" pripadnici hrvatske fašističke organizacije čiji je glavni cilj tokom njenog postojanja (1941-1945) >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila secesija od Jugoslavije i etnička homogenizacija Hrvatske, tokom okupacije počinili su masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma.

- Onlajn izdanje rečnika je već promenjeno i sada sadrži novu definiciju. Dobili smo mejl od "Dudena" gde su nam rekli da će u njihovim budućim, štampanim izdanjima, takođe biti nova definicija. Dodatno, "Duden" se izvinio svima koji su osetili ratne zločine ustaškog režima za vreme Drugog svetskog rata i njihovog terorizma između sedamdesetih i devedesetih godina prošlog veka - navode u ovoj organizaciji.

"28. jun" navodi da su pomoć u ovom poduhvatu imali od srpske ambasade u Nemačkoj i Kancelariji za saradnju sa dijasporom. Humanitarna organizacija "28. jun" vodila je i globalnu kampanju #NoKosovoUnesco.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ustaše u Nemačkoj dobile novo značenje, evo koje

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2016, 13:09

Vodeći nemački rečnik "Duden" promenio je definiciju "ustaša" koje su ranije karkterisali kao "nacionaliste" ali sada su preimenovani u "genocidne fašiste"...U dijasporskoj Humanitarnoj organizaciji "28. jun" kažu da je do promene došlo nedelju dana nakon što je ova organizacija zatražila od...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.