Ustaše su bile surovije od nacista: Profesor Gideo Grajf o dva najmonstruoznija logora

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2020, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustaše su bile surovije od nacista: Profesor Gideo Grajf o dva najmonstruoznija logora

Izraelski istoričar prof. dr Gideon Grajf analizirao je zločine u Aušvicu i Jasenovcu: Pavelićevi zlikovci su uživali u ubijanju, voleli su krv. Nemci osmislili likvidacije, da ne isprljaju ruke PROFESOR dr Gideon Grajf, izraelski istoričar, analizirajući sistem koncentracionih logora Aušvic i Jasenovac, u svojoj multidisciplinarnoj studiji istražio je zločine u ovim logorima, njihove sličnosti i razlike. Zaključio je: Jasenovac je balkanski Aušvic. Tako je i naslovio >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << monografiju koja je, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, prevedena i na srpski jezik.- Sistemi oba logora su bili zli, vrlo okrutni, sadistički. Nacisti i ustaše brutalno su istrebljivali ljude, potiskujući bilo kakav moralni kodeks. U njima nije bilo ni trunke obične ljudske saosećajnosti. Ni milosti nije bilo. Bio sam iznenađen koliko su slični, ali i koliko se razlikuju - naveo je, za "Novosti", profesor Grajf. - Razlika između Aušvica i Jasenovca je u tome što su ustaše uživale u ubijanju svojih žrtava, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su ih sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred očima. Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji udah. Uživale su u ubijanju. One su obožavale smrt.U toj studiji, prvoj komparativnoj analizi Jasenovca i Aušvica u svetskoj istoriografiji, na oko sedam stotina strana profesor Grajf je opisao pedeset sedam ustaških metoda ubijanja i mučenja ljudi.PROČITAJTE JOŠ: Dva obeležavanja godišnjice oslobađanja Aušvica- Uz poklič "Za dom spremni", ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečje glave razbijale su o zidove. Za sve ove metode svirepog ubijanja koje su primenjivale ustaše u Jasenovcu postoje dokazi - naveo je Grajf. - Ustaše su, očigledno, želele da nadmaše zločine Nemaca, i u Jasenovcu su u tome i uspele. Nemci su pokušali da ne isprljaju ruke. Njihova filozofija ubijanja je bila: ubijmo ljude na veoma čist način. Šta to znači? Mi nikada nećemo držati žrtvu u svojim rukama. Nikada nećemo isprljati ruke njenom krvlju. Ubijaćemo na tehnički, industrijski način. Tako su osmislili industrijalizaciju smrti. Novi sistem je radio kao fabrika s gasnim komorama u kojima nije bilo direktnog kontakta ubice sa žrtvama. Ipak, vrhunac ustaških zlodela su koncentracioni logori za decu, koje nijedan nemački logor nije imao. Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin, apostrofirao je dr Gideon Grajf.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Koncentracioni logori za decu su ustaški izum"

Izvor: B92, 27.Jan.2020

Profesor dr Gideon Grajf izjavio je da je Jasenovac predstavljao "balkanski Aušvic", te da su ustaše, za razliku od Nemaca, uživale u ubijanju...Izraelski istoričar je u svojoj studiji nabrojao 57 načina na koje su ustaše ubijale ljude..."Uz poklič 'Za dom spremni', ustaše su svoje žrtve, pre...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.