Uspešnom pijanisti Novi Pazar kupuje koncertni klavir

Izvor: RTS, 08.Jan.2018, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešnom pijanisti Novi Pazar kupuje koncertni klavir

Ljubav prema muzici Adema Mehmedovića iz Novog Pazara bila je toliko velika da je uprkos brojnim preprekama uspeo da ostvari svoje umetničke snove. Prvi put Adema Mehmedovića predstavili smo široj javnosti u leto 2013. godine. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika sreli smo ga ponovo u rodnom gradu.
Iako nikada nije imao svoj klavir, mladi Novopazarac Adem Mehmedović uspeo je da postane jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od najboljih pijanista u Srbiji i svetu.

Adem je kao srednjoškolac, na poziv vrhunskog ruskog pijaniste Jurija Kota, u Ukrajini - u konkurenciji takmičara iz pedeset zemalja sveta osvojio drugo mesto. Najnoviji u nizu uspeha bio je u Istanbulu .
Osvojio je treće mesto u konkurenciji takmičara iz čitavog sveta.
"Uglavnom se radi o kategoriji od 40 godina. Ja sam bio znatno mlađi od svih. Uglavnom su to profesori sa raznih akademija i već formirani pijanisti, koncertni izvođači", kaže Adem. "Stekao sam razna prijateljstva, tako da mi je bilo fenomenalno iskustvo, dobre kritike od žirija i tačno znam na čemu da radim kako bih napredovao i bio što bolji."
Ljubav prema klaviru rodila se u nižoj muzičkoj školi u Novom Pazaru, koja mu je bila mnogo više od obrazovne ustanove - njegov drugi dom. Zahvaljujući dobronamernom rukovodstvu škole, klavir mu je bio dostupan kad god poželi.
"S obzirom na to da je on stvarno bio vredan i da je stalno vežbao u školi, u jednom trenutku se ukazala mogućnost da mu pozajmimo naš klavir i to je urađeno", kaže Slavica Mojsilović, direktorka Muzičke škole Stevan Mokranjac u Novom Pazaru. "Omogućili smo mu, koliko je to bilo u našoj moći, da može da vežba kod kuće i kasnije, tokom školovanja, u svom stanu."
Ademovo školovanje i nastupe na takmičenjima širom sveta finansirali su njegovi roditelji.
"Živimo od plata", kaže njegova majka Enka, "znate koliko je u Srbiji to teško ali nekako je uspevalo. Nadamo se da će od sad posle ovih uspeha biti lakše i za nas i za njega."
Od prvog susreta naše televizijske ekipe sa Ademom Mehmedovićem prošlo je više od četiri godine. Tada je bio najmlađi student na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Danas, sa 22 godine. završava master studije i najmlađi je saradnik u nastavi u istoriji  te ustanove.
Mehmedović planira da upiše i postdiplomske studije. Grad Novi Pazar pružiće mu podršku, naglašava gradonačelnik Nihad Biševac:
"Grad Novi Pazar je ponosan na njegove rezultate i u narednom periodu će se sigurno potruditi da podrži sve mlade umetnike kao što je Adem Mehmedović. I razgovarali smo da ćemo Grad Novi Pazar u narednom periodu dodeliti stipendiju i da će Grad zajedno sa Kulturnim centrom kupiti kocertni klavir.
Adem se priprema za nova takmičenja, Prvo je u Zagrebu, a potom će nastupiti u Veneciji.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.