Uspešno sproveden prekogranični IPA projekat turističkog razvoja između opština Kanjiža i Kištelek

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 15:13

Uspešno sproveden prekogranični IPA projekat turističkog razvoja između opština Kanjiža i Kištelek

Svečanom konferencijom u Banji Kanjiža obeležen je završetak dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Komplementarni turistički razvoj Kišteleka i Kanjiže, zasnovan na prirodnim resursima ‒ kao međupovezanim različitim elementima regionalnog turističkog sistema”, to jest pod akronimom OASIS.

Projekat se sastojao od četiri glavna aspekta koja su doprinela realiziciji osnovnog cilja – razvoju turizma na području opštine Kanjiža u Srbiji i opštine Kištelek u Mađarskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zahvaljujući tome u opštini Kištelek izgrađen je centar za savetovanje o zdravlju i zdravom načinu života, te je izrađena i mobilna aplikacija sajta koja objedinjuje pojedinačne ponude regionalnog zdravstvenog turizma. Pored toga, u opštini Kanjiža revitalizovani su postojeći sportski kapaciteti i izgrađen je višenamenski sportski teren. Organizovan je i kamp za mlade u Kanjiži pod nazivom OASIS, koji je imao cilj da s jedne strane promoviše međuetničku toleranciju među mladim ljudima, a s druge strane da doprinese razvoju omladinskog turizma i podizanju svesti o zdravom načinu života.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice bio je vodeći partner na projektu OASIS i prvi put je učestvovao u realizaciji prekograničnog IPA projekta, u okviru programa Interreg IPA Mađarska‒Srbija.

„Pokrajinski sekretarijat se s punom odgovornošću posvetio ostvarivanju projektnih ciljeva, u okviru kojih je, između ostalog, nastao i omladinski letnji kamp OASIS u Kanjiži. Kamp je bio sufinansiran u okviru programa prekogranične saradnje s Mađarskom, a na njemu je učestvovalo 138 mladih iz 16 srednjih škola s teritorije AP Vojvodine. S ponosom mogu da kažem da smo u saradnji s našim projektnim partnerima uspeli da ostvarimo primarni zajednički cilj projekta, što podrazumeva jačanje turističke ponude područja od Kanjiže do Kišteleka”, izjavio je na svečanosti potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš.

Ukupna vrednost projekta iznosi 588.017,84 evra, od čega je 85% sufinansirano sredstvima Evropske unije. Partneri na projektu, pored resornog sekretarijata, bili su Fond „Evropski poslovi”AP Vojvodine, Opština Kanjiža iz Srbije i Opština Kištelek iz Mađarske.

Svečanoj konferenciji povodom uspešno sprovedenog projekta prisustvovali su i predsednik Opštine Kanjiža Robert Fejstamer, pomoćnica direktorice Fonda Ivana Đurica, kao i zamenik predsednika Opštine Kištelek Janoš Domonič.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.