Uspešno obavljena proba leta na Mesec

Izvor: Blic, 11.Sep.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešno obavljena proba leta na Mesec

U blizini napuštenog gradića Promontori, u američkoj državi Juta, uspešno je u četvrtak prvi put isproban raketni motor koji NASA priprema za naredno putovanje čoveka na Mesec.

Probu je posmatralo više od 4.000 ljudi

U deliću sekunde se, kako je i trebalo, zapalilo pola miliona kilograma moćnog goriva, šaljući visoko u nebo veliki oblak prašine i peska. Duže od dva minuta plamen je grmeći kuljao iz rakete "Ares 1", dugačke 47 metara, horizontalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pričršćene uz tlo. Probu je posmatralo više od 4.000 ljudi, a mnogi su je pratili u TV-prenosu.

Nova raketa je jača zamena za par raketa na čvrsto gorivo koje se koriste za lansiranje spejs-šatla, i već se naziva najmoćnijom na svetu. Prvi pokušaj probe pre dve nedelje nije uspeo zbog kvara kompjutera.

Raketa i oprema uz nju koštaju 75 miliona dolara, dok kolaju pitanja o tome da li će čitav projekat ponovnog putovanja na Mesec uopšte biti finansiran.

"Ares 1" pre poletanja



"Ares 1" je glavna komponenta u povratku NASA-e planovima za Mesec koje je nagovestio bivši predsednik SAD Džordž Buš 2004. godine. Ideja je da "Ares 1" digne kapsulu "Orion" sa posadom, do Međunarodne svemirske stanice u orbiti Zemlje. "Orion" bi odatle, uz tešku opremu koja bi bila dopremljena drugom raketom koju tek treba izgraditi, krenuo put Meseca.

Posle problema sa finansiranjem, kašnjenja projekta i teničkih problema, predsednik SAD Barak Obama je zadužio posebnu komisiju da oceni osnovanost tog plana.

Prvi izveštaj komisije, objavljen u utorak, ukazuje da za to nema dovoljno novca u sadašnjem budžetu SAD, uz sugestiju da Ares 1 možda nije najbolja opcija jer je preskup. Međutim, upravo na tu raketu NASA je do sada utrošila većinu od 7,7 milijardi dolara koliko je do sada koštao projekat povratka na Mesec, i već je u Svemirskom centru na Floridi postavila raketu koja će biti testirana u novembru.

Konačna odluka će zavisiti od ocene komisije koja se očekuje kroz nekoliko nedelja.

Svemirski turista želi da upozori na nestašicu vode

Sledeći svemirski turista želi da iskoristi svoj let na Međunarodnu svemirsku stanicu, što će ga koštati 35 miliona dolara, da izrazi zabrinutost za svetske zalihe vode.

Gi Laliberte, kanadski milijarder i osnivač cirkusa "Serk di solej" je u četvrtak izjavio da želi da, pošto ruskom raketom stigne do Međunarodne svemirske stanice, naglas pročita tekst o problemima sveta sa vodom.

To će biti deo programa koji u 14 gradova širom sveta počinje 9. oktobra, a među učesnicima su i bivši potpredsednik SAD Al Gor, pevač Piter Gejbriel i irska rok grupa U2.

Laliberte će sa dvojicom drugih astronauta poleteti u svemir 30. septembra iz ruskog svemirskog centra u Kazahstanu. On će se vratiti na Zemlju 12 dana kasnije, a američki i ruski astronauti će ostati u orbiti 169 dana.

Laliberte će verovatno biti jedan od poslednjih turista na Međunarodnoj svemirskoj stanici pošto se NASA za slanje američkih astronauta na svemirsku stanicu okreće ruskoj svemirskoj agenciji, što neće ostaviti mesta za turiste.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.