Uspešne Čačanke čekaju pomoć države

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešne Čačanke čekaju pomoć države

Uspešne poslovne žene iz Čačka odavno svoje proizvode prodaju na domaćem i stranom tržištu. Stvorile su prepoznatljive proizvode koji su traženi i očekuju pomoć države, pre svega Privredne komore Srbije.

Kada je pre dvadeset četiri godine otvorila prvu radionicu za izradu kolača u Srbiji "Desert", Zorica Selaković počela je ozbiljan posao. Sada ima tridesetoro zaposlenih i proizvodi oko 50 tona kolača mesečno. Ostvarila je svoj san, ali kaže da je vrlo teško >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opstati na tržištu.

"Stvarno je teško", kaže Zorica, "pogotovu u ovoj proizvodnji gde nas ima sa svih strana i legalnih i nelegalnih i nekonkurentnih.

Žene u Čačku izborile su se za svoj položaj. Nešto više od petine registrovanih radnji vode preduzetnice.

Prema rečima Gorane Tanasković iz Regionalne privredne komore u Čačku, čačanske preduzetnice zauzimaju veoma visoko mesto po broju osnovanih preduzeća i radnjama koje se vode na žene, ali takođe i po aktivnostima i uspešnosti u poslu.

Po oceni Regionalne privredne komore, prošle godine Maruška Topalović je ostvarila izuzetne rezultate u privređivanju i unapređenju preduzetništva. Preduzimljivost je, po njenom mišljenju, samo jedna stepenica ka uspehu.

"Naravno, Privredna komora nam i ovde u Čačku puno pomaže, ali mislim da bi predsednik Privredne komore mogao više da pomogne plasman na strano tržište", smatra Maruška Topalović. "On mora znati šta mi proizvodimo, šta radimo da bi bukvalno u svakom kontaktu, svakoj prezentaciji rekao: to mi imamo u Srbiji."

Posebnost ručno izrađenih marama i kravata sa Maruškinim potpisom očarala je mnoge, a proizvodi su otišli na skoro sve kontinente. Njeni unikatni radovi često su i specijalni poklon zvaničnicima.

"Mi ćemo inicirati preko našeg foruma malih i srednjih preduzeća koji postoje u okviru Privredne komore Srbije i na svim drugim mestima na kojima imamo uticaj da se organizovanim formama državne pomoći ovakva preduzeća prepoznaju i da im se da podsticaj", rekao je Željko Sertić, predsednik Privredne komore Srbije.

Savetovanje, ostvarivanje novih poslovnih kontakata i podrška Privredne komore od velikog su značaja razvoju, daljem plasmanu proizvoda i očuvanju brendova preduzeća koje vode uspešne dame iz Čačka.

rts.cacak@rts.rs

+381 32 227 551

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.