Uspešna privatizacija Lede

Izvor: RTS, 25.Avg.2012, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešna privatizacija "Lede"

Privrednu sliku opštine Knjaževac danas čine uglavnom mala privatna preduzeća. Od nekadašnjih velikih firmi, uspešno je, pre osam godina, privatizovana samo fabrika obuće "Leda". Italijanska multinacionalna kompanija "Falk Ist" u obnovu i modernizaciju proizvodnje u "Ledi" investirala više miliona evra.

Od nekadašnjih velikih firmi u Knjaževcu, kao što su "Džervin", IMT ili "Branka Dinić", uspešno je privatizovana samo fabrika obuće "Leda".

Italijanska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << multinacionalna kompanija "Falk Ist", koja je pre osam kupila "Ledu" u obnovu i modernizaciju proizvodnje do sada je investirala više miliona evra.

U halama nekadašnje "Lede" danas pod zastavom "Falk Ista" 700 radnika godišnje proizvede oko milion pari kvalitetne dečje obuće. Proizvodnja se odvija po najvišim svetskim standardima, a zaposleni redovno primaju platu.

Poslovođa Zoran Sovrić kaže je zadovoljan zaradom i uslovima rada u fabrici. "Plate se isplaćuju preko računa i na vreme. Mi smo stabilna firma, stalno ima posla i kapaciteti su nam uvek upošljeni", kaže Sovrić.

Dragana Živanović u "Ledi" je radila 20 godina kada su italijanski obućari kupili knjaževačku fabriku.

"Nastavila sam da radim isti posao koji sam radila. Uslovi za rad su dobri, ali se više radi nego ranije. Najvažnije je da su nam primanja redovna i dobra za Knjaževac", kaže Dragana.

"Falk Ist" je jedan od najuspešnijih izvoznika u zemlji. Više od 95 procenata proizvednje namenjeno je tržištima evrope i sveta. Svoje proizvodne pogone "Falk Ist" u svetu ima samo u Kini i Srbiji.

Osim fabrike u Knjaževcu sa 700 zaposlenih još oko 300 radnika radi i u Falkovom pogonu u Rumi. U kompaniji kažu da su zadovoljni poslovanjem u Srbiji i da žele da prošire kapacitete, zaposle više radnika, ali i da investiraju u njihovo stručno usavršavanje.

Menadžer David Jakšić kaže da je "Falk Ist" u Knjaževac došao zbog duge tradicije u obućarstvu i kvalifikovanih radnika.

"Naša matična firma "Falk" u Italiji nam svake godine obezbeđuje sve veći budžet, a mi se trudimo da, koliko je to moguće, proizvodnju iz drugih zemalja preselimo u Srbiju, što je i najbolji pokazatelj kvaliteta koji se ovde može ostvariti. Planiramo takođe da proširimo poslovanje i sa drugim partnerima kao što sada uspešno sarađujemo sa firmama "Guči" i Pol Smit", kaže David.

Svetski poznati brend "Falk Ist-a" je dečja obuća "Naturino", sa preko dve stotine osnovnih modela i oko sedam puta više njihovih varijacija u boji i materijalima.

Novina od ove godine je i oživljanje brenda "Leda" koji je nekadašnju knjaževačku fabriku proslavio kao proizvođača modne ženske obuće. Pod tim imenom "Falk Ist" sada je pripremio posebno dizajniranu kolekciju dečjih cipelica namenjenu velikom ruskom tržištu.

Osim što je nastavljač duge tradicije u obućarskoj industriji u Knjaževcu, "Falk Ist" je i primer društveno odgovorne firme koja od svog dolaska aktivno učestvuje u životu lokalne zajednice.

Fabrika "Falk Ist" je pokrovitelj lokalnog košarkaškog kluba i donator u mnogobrojnim humanitarnim akcijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.