Uspešan razvoj ovčarstva u valjevskom kraju

Izvor: RTS, 21.Okt.2018, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešan razvoj ovčarstva u valjevskom kraju

Valjevski kraj, zahvaljujući dugogodišnjem radu Poljoprivredne stručne službe u Valjevu i podsticajnim merama države i lokalne samouprave postaje jedan od važnih područja za ovčarstvo u Srbiji.
Pozitivna iskustva, prenose se i u Osečinu, susednu opštinu gde su fomirani najbolji zapati sjeničke oplemenjene ovce u ovom delu Srbije.

Domaćinstvo Dragana Rankovića iz valjevskog sela Gola >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Glava, pravi je primer razvoja ovčarstva u valjevskom kraju.
Uz savete stručnjaka, počeo je sa pedeset ovaca, zahvaljujući podsticaju lokalne samouprave. Sada ima uslove da izgradi farmu za dvesta ovaca.

Sve je više uspešnih primera i u susednoj Osečini. Marko Perić iz Gunjaka, ima jedan od najboljih zapata sjeničke oplemenjene ovce. Njegovo stado od 120 grla, ocenjeno je najvišim ocenama na nekoliko prethodnih regionalnih izložbi ovaca.
Dugoročni plan je da valjevski kraj bude među vodećim po broju ovaca u Srbiji i prepoznatljiv po proizvodnji priplodnog materijala. Dobra baza i interesovanje postoje zahvaljujući stručnom radu, uz državne i lokalne subvencije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.