Uspeh vojvođanske agrarne privrede

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2020, 15:51

Uspeh vojvođanske agrarne privrede

Uprkos pandemiji postigli veliki uspeh.

1.    Prva polovina godine uspešna je za vojvođanske privrednike uprkos pandemiji ?

- Za prvih šest meseci vojvođanski privrednici realizovali su 40,9% ukupne spoljnotrgovinske razmene agrara Republike Srbije, što je oko milijardu evra, i veća je za  11,2% u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz agrara međugodišnje posmatrano u AP Vojvodini veći je za 6,6%, dok je uvoz veći za 22,8% - objašnjava predsednik Privredne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komore Vojvodine Boško Vučurević.

- Zanimljivo je da je proizvod sa najvećim učešćem u izvozu agrarnih proizvoda u Srbiji kukuruz, a skoro tri četvrtine od toga  su  izvoznici iz AP Vojvodine. Za prvih šest meseci kukuruz je izvezen u vrednosti od 190 miliona evra. Upoređivanjem sa prethodne dve godine beleži se konstantan rast izvoza. S druge strane u prvoj polovini godine beleži se najveći rast kod izvoza soje od 57,8%.

2.    Da li je  pandemija imala uticaja i na porast potražnje za nekim namirnicama?

- Najznačajniji uvozni proizvod su banane, a za prvih  šest meseci najveći rast zabeležen je kod uvoza mesa od domaćih svinja i limuna. Rast uvoza limuna mogao bi da se objasni činjenicom da je u drugom talasu korone porasla prodaja zdrave hrane u maloprodaji za oko 40% a voća 20%. Inače u prvih šest meseci u Vojvodini beleži se  porast prometa robe na malo u trgovini od 2,9%. Dosadašnje mere Vlade uticale su bitno,  pored očuvanja radnih mesta i opstanka malih i srednjih preduzeća, i na potrošnju - ističe Vučurević.

- Rumunija je najznačajniji izvozni spoljnotrgovinski partner pokrajine, a Nemačka uvozni. Vojvođanski privrednici ostvaruju najveći suficit iz razmene sa zemljama Evropske unije – čak 51 %.

- Ono što zasigurno predstavlja veoma ozbiljan potencijal ekonomskog razvoja i ukupne makroekonomske stabilnosti jeste upravo agrarna spoljna trgovina Vojvodine - pokrivenost uvoza izvozom u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda  je vrlo visoka (219%) . To znači da izvoz agrarnih proizvoda čini jednu četvrtinu ukupnog vojvođanskog izvoza, dok je učešće uvoza u ukupnom uvozu 11,7%.

3.    Da li se u vreme Кovida- 19 radi na novim projektima ?

- Privredna komora Vojvodine je kao deo jedinstvenog komorskog sistema tu za naše privrednike. I sada, u ovakvim uslovima radimo na novim projektima. Iako su rezultati u oblasti poljoprivrede o kojima sam govorio najistaknutiji jer smo prepoznatljivi kao regija u kojoj dominira poljoprivreda, treba istaći snažnu prerađivačku industriju u kojoj prehrambena industrija predstavlja značajan deo. Кao što sam rekao mi u komori radimo na novim projektima i nalaženju novih tržišta. Radimo na pripremi nove investicije sa jednim našim privrednikom - investicija bi u svojoj sredini trebalo da donese više od 100 radnih mesta i da donese devizni prihod od 20 miliona evra godišnje. Na tom primeru vidite da privreda ne stoji i ne može da stoji i da se trudimo da razvijamo ideje i utičemo na zajedničko kreiranje privrednog ambijenta u našoj zemlji - poručuje predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.