Uspeh i postignuća iz perspektive žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2020, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uspeh i postignuća iz perspektive žena"

Mogućnosti ekonomskog osnaživanja žena koje žive u manjim sredinama, kao i realni problemi sa kojima se one suočavaju, bile su teme današnjeg skupa pod nazivom "Uspeh i postignuća iz perspektive žena", koje je organizovao pokrajinski ombudsman.

Bez ravnopravnosti u privatnom životu, nema ravnopravnosti ni u javnom delovanju. Važno je nikad ne odustati, a najvažnije je da svi imamo jednake šanse bez obzira na pol, godine i ostale karakteristike, poruke su skupa na kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su uspešne žene iz svih sfera života, ohrabrivale one kojima je potreban vetar u leđa na putu za lični i profesionalni razvoj.

"Ja sam ovde da podelim svoje lično iskustvo, kako kao žena koja je 11 godina u jednoj teškoj i zahtevnoj priči dečijeg maligniteta. Ja kažem u firmi kad radite 11 godina dosadi vam, a ne svakog dana baviti se tako jednom teškom temom, međutim ja sam jako srećna i mislim da sam privilegovana, sada mi je potpuno jasno. Bolest mog deteta mi je bila najstrašnija stvar na svetu i nisam mogla da zamislim da će mi toliko dobrog doneti", rekla je Joland Korora, predsednica Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka – Nurdor.

"Dolazim iz jednog sporta koji obično okarakterišu kao muški sport, to uopšte nije muški sport, to je sport i muškaraca i žena, naravno, razlike postoje i dan danas, ali mnogo se radi, generalno već na globalnom i svetskom nivou, na izjednačavanju šansa i mogućnosti muških i ženskih sportista", izjavila je Aranka Binder, bivša sportiskinja u streljaštvu.

Ravnopravnost žena sa sela sa ženama iz grada usporava i to što veliki broj žena sa sela nisu dovoljno informisane o mogućnostima i podsticajima koji im se nude.

"Ne bih voleo više da se događa, što je bilo u ranijem periodu, da se recimo sredstva iz određenih fondova vrate neiskorišćena zbog toga što žene na selu nisu znale kako da pristupe tim sredstvima.Relativno jednostavne procedure, ne koriste se da bi se realizovalo to što im se već nudi. Znači ono što već imamo od rešenja gotovo, mi jednostavno ne koristimo, jer ne znamo za to", rekao je Zoran Pavlović pokrajinski ombudsman.

"Mislim da zaista sve ovo što mi radimo ima efekta na mlade ljude, na demografiju, u ovom trenutku je to jako loša slika, ali mora da se poboljša, ali sve ono što postoji, pozitivne subvencije sekretarijata za privredu, za socijalnu politiku, sve to kao da nije dovoljno transparentno, kao da nisu ni ljudi na selu, ni u gradu, dovoljno obavešteni o tome", smatra Smiljana Glamočanin Varga.

Bez ekonomskog osnaživanja u selu teško je verovati u razvoj privrede, zbog čega je skup žena u gradu, kako je najavljeno, samo uvod za sastanke, koji će biti organizovani u manjim mestima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.