Ušli su u pakao koji su sami stvorili

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 11:34

"Ušli su u pakao koji su sami stvorili"

Izrael ulazi u pakao koji je sam stvorio, ali prekid vatre više nije mogućnost, ocenjuje britanski nedeljnik Ekonomist.

Kako se navodi u tekstu uredništva tog nedeljnika u kom se analizira trenutna situacija u Pojasu Gaze, sve dok Hamas vlada opkoljenom palestinskom enklavom, mirovno rešenje nije ostvarivo.

Naime, kako se ističe, prekid vatre je neprijatelj mira jer bi omogućio militantnoj islamističkoj grupi da nastavi da vlada pojasom Gaze.

"Dok Hamas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upravlja Gazom, mir je nemoguć. Izraelci će se osećati nesigurno, pa će njihova vlada preventivno napasti Gazu svaki put kada Hamas zapreti. Jedini izlaz iz kruga nasilja je uništiti Hamasovu vladavinu, što znači ubiti njegove vođe i razbiti njegovu vojnu infrastrukturu", stoji u tekstu čije delove je preneo Jutarnji list.

Zatim se praktično poziva na rat koji bi degradirao Hamas u toj meri da omogući "nekom boljem" da zauzme njegovo mesto.

"Važno je kako Izrael vodi ovaj rat. Mora da ispuni svoje obećanje da će poštovati međunarodno pravo. Ne samo da je to prava stvar, nego će Izrael moći da održi široku podršku tokom meseci borbi i da pronađe podršku za podsticanje mira kada borbe prestanu samo ako signalizuje da se promenio. U ovom trenutku to znači pustiti mnogo više humanitarne pomoći i stvoriti stvarne sigurne zone u južnoj Gazi, Egiptu i, kao najiskreniji iskaz dobre volje, u Negevu unutar Izraela", piše Ekonomist.

Drugi uslov za mir po njima, je dolazak novog vođstva i u Izrael i u Palestinu, koje će osigurati bezbednost u Gazi.

Izrael ne može prilaziti s pozicije mira ako se ponaša kao okupaciona sila, a Palestina ne može da garantuje bezbednost dok su na vlasti ekstremisti, ocenjuje se dalje.

Izraelskom premijer Benjaminu netanjahuu dani na vlasti su odbrojani jer je njegova reputacija najžešćeg branioca izraelskog naroda slomljena. "Što pre ode, to bolje. Njegov naslednik moraće da dobije mandat za novu bezbednosnu doktrinu. To bi trebalo da uključi plan za mir i obuzdavanje izraelskih doseljenika, koji i sada maltretiraju i ubijaju Palestince na Zapadnoj obali", navodi Ekonomist.

Palestinci bi pak, trebalo da pronađu umerenog vođu s demokratskim mandatom.

Britanski list zatim ističe da su glavni krivci za jačanje Hamasa u pojasu Gaze Netanjahu, koji je sabotirao palestinske umerenjake, ali i Mahmud Abas, predsednik Palestinske samouprave, koji godinama stopira održavanje izbora jer se boji da će izgubiti vlast.

Pojas Gaze imao bi najviše koristi od međunarodne koalicije, koja bi se sastojala od predstavnika svih arapskih zemalja koje se protive Hamasu i njegovom pomagaču Iranu, uz posredstvo SAD-a, zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.