Uskršnja pauza u protestima do 18. aprila

Izvor: Mondo, 12.Apr.2017, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnja pauza u protestima do 18. aprila

U Beogradu je danas počeo deseti protest građana nezadovoljnih rezultatima izbora na kojima je pobedio Aleksandar Vučić. Šetnja krenula u 19 sa platoa ispred Doma Narodne skupštine. Od danas i mobilno ozvučenje.

Foto: Screenshot

Protesti su prethodnih dana održavani i u Novom Sadu, Nišu i Kruševcu, gde su najavljeni i za danas. U Novom Sadu se okupilo više od hiljadu građana, a na početku protesta prikupljan je dobrovoljni prilog za finansiranje nastavka >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << demonstracija.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

U BEOGRADU I "VUKOMOBIL"

Okupljeni u Beogradu, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa decom, nose državne zastave, nalepnice "Protiv nenormalnosti", "Pu'ko je" i "Drugi krug", nose transparente "Dvadesete gazim, posao ne nalazim", "Padni mi na grudi Nebojša", "Narod gladu, elita se raduje", ; "Sija ko korupcija", "Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava", "Protiv terora vlasti", "NATO out of Serbia now", "Obrazovanje za sve", "Nismo huligani, mi smo vaša deca" i zvižde pištaljakama.

Na čelu kolone je veliki transparent na kome piše "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", što su ujedno i njihovi zahtevi.

Foto: Screenshot

Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u belim mantilima, a po prvi put za ovih deset dana demosntracija, pojavilo se i ozvučenje na jednom belom "golfu II". Sličan automobil redovno je viđan na demonstracijama devedesetih godina i tada je zvan "vukomobil" ili "đinđomobil", već prema tome da li govore simpatizeri Vuka Draškovića ili Zorana Đinđića.

Foto: Screenshot

Automobil ide ispred čela kolone i sa zvučnika se emituje rok muzika. Pre početka šetnje čule su se pesme Darka Rundeka, Partibrejkersa i Azre...

Na kraju večerašnjeg protesta jedan od učesnika je najavio da će sledeće okupljanje biti održano u utorak, 18. aprila, zbog uskršnjih praznika.

Demonstrante na Terazijama građani s prozora pozdravljali lupanjem u šerpe, još jednim "zaštitnim znakom" protesta protiv Slobodana Miloševića.

Demonstracijama prisustvuje i Borko Stefanović, lider Levice, koji kaže da "Iz ovog protesta će se roditi nova snaga koja će ići ka pravim vrednostima. Svaki dan sam na protestima. To su mahom mladi ljudi. Njihovi zahtevi se tiču naše budućnosti".

Foto: Screenshot

Na Terazijama je kolona zastala ispred redakcije tabloida "Informer", a demonstranti su glasno negodovali. Zatim su se, preko Trga Republike, uputili ka Makedonskoj ulici, gde su nekoliko minuta zastali ispred zgrade lista "Politika" i zviždali.

Na ulicama i dalje nema uniformisane policije, osim saobraćajaca koji zatvaraju i puštaju saobraćaj, dok skup prate policajci u civilu.

Foto: Screenshot

U Takovskoj, ispred zgrade RTS-a, puštena je pesma iz serije "Bolji život", kao i špica Dnevnika 2 koja je bila aktuelna ratnih devedesetih. Usledilo je "standardno" kratkotrajno sedenje na ulicu.

Pre toga, demonstranti su se kretali kroz Svetogorsku ulicu, gde su uzvikivali "Kupi nam diplome, Nebojša", "Padni mi na grudi, Nebojša", "Vučiću lopove" i "Av, av, av".

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Sedelo se i ispred zgrade Vlade, gde je priređena i bakljada a demonstranti su uzvikivali "Ostavke, ostavke" i "Uhapsite Vučića". Sa zvučnika se orilo "Pada Vlada".

Foto: Screenshot

Na Slaviji se skandiralo "Gotov je", a kolona se zaustavila kod zgrade "Beograđanka", gde je sa razglasa emitovano saopštenje Jugoslovenske levice (JUL) s kraja 90-tih godina u kojem se blati Demokratska opozicija Srbije (DOS), na šta su demonstranti u koloni odgovarali povicima "Uaaa" i glasnim negodovanjem i povicima "Av, av, av".

"Ostavke, ostavke" su se čule i ispred Republičke izborne komisije (RIK) u Ulici kralja Milana, gde je ove večeri, za razliku od nekih prethodnih, bila uključena javna rasveta.

NOVI SAD: DOBROVOLJNI PRILOZI ZA DEMONSTRACIJE

Više od hiljadu građana krenulo je večeras u devetu šetnju "Protiv diktature" u Novom Sadu, a na početku su pozdravili učesnike demonstracija u drugim gradovima u Srbiji.

Na početku protesta sakupljan je dobrovoljni prilog za pomoć organizovanju demonstracija.

Studenti su poručili da gladni u Srbiji nisu gladni jer nema hrane, već zato što političari nisu siti.

Foto: Screenshot

Održan je i minut ćutanja za radnika Goše Dragana Mladenovića, koji je izvršio samoubistvo, a demonstranti su poručili da ga je "ovaj sistem oterao u grob".

Student Leon Bauer rekao je da više od nedelju dana mladi dižu glas protiv sistema u kojem je profit na prvom mestu, radnici se nazivaju neradnicima, penzionere teraju u smrt, a mladima uzimaju budućnost.

"Dok je školovanje u ovoj zemlji sve teže i teže, razne sline kupuju doktorate. Dok strani pljačkaši porobljavaju zemlju, mladi iz nje beže", rekao je Bauer.

Foto: Screenshot

Oni nose transparente "Krv pije, vampir nije", “Ma kakvi izbori, hoćemo da se izborimo”, “Nećemo Vučića za dirigenta”, "Hej, Vuče lopove, sve ti oči govore”, “Mali Alek, ideš u ćošak”, “Napolju je vučje vreme”.

Oni nose i mnogo fotografija na kojima se karikira lik Aleksandra Vučića i duvaju u pištaljke.

Na čelu kolone je kamion sa razglasom, a građani na početku kolone nose velike transparente “Protiv sistema”, “Sačuvajmo Kinesku četvrt”, “Protiv diktature kapitala”.

NIŠ: PRIKUPLJEN NOVAC ZA OPERACIJU DEČAKA

U Nišu je "Protest protiv diktature" održan danas deseti dan zaredom, a ovog puta imao je i humanitarni karakter jer su učesnici protesta donirali novac za operaciju teško bolesnog dvanaestogodišnjeg dečaka.

Kolona je kao i obično krenula iz centra a zaustavila se kod "Banke dobročinstva" u kojoj niška humanitarka Marina Adamović prikuplja novac za lečenje mališana, kako bi učesnici potesta uplatili dobrovoljne priloge.

Kao i prethodnih dana među učesnicima protesta nalazili su se pored studenata i bivši radnici, penzioneri i profesori Niškog univerziteta.

STUDENTSKI ZAHTEVI

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Facebook stranici "Protiv diktature", studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Foto: Screenshot

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.