Uskoro ukidanje PDV-a na opremu za bebe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro ukidanje PDV-a na opremu za bebe

BEOGRAD -

Vlada Srbije usvojiće u narednih desetak dana izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost kojima će biti omogućeno ukidanje PDV-a na hranu i opremu za bebe i uputiće ga republičkom parlamentu na usvajanje, najavio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je, na sastanku sa inicijatorima akcije za ukidanje PDV-a i ograničavanje marži na opremu i hranu za bebe, rekao da će predlogom za izmene zakona, da bi se predupredile zloupotrebe i da bi pozitivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << efekte ove mere imali isključivo roditelji sa decom, biti omogućen povraćaj PDV-a na kupljenu hranu i opremu za bebe.

Kako je navedeno u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije, premijer Cvetković i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović, koji je takođe prisustvovao sastanku, istakli su da podržavaju akciju "Glasaj za bebe", kao i da su u poslednjih nekoliko meseci na tu temu razgovarali sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić se, prema njihovim rečima, založio da se nađe rešenje da se roditelji oslobode troškova PDV-a na opremu i hranu za bebe, kao i da se ograniče marže na pomenute proizvode.

Petrović je istakao da je ministarstvo na čijem je čelu već preduzelo aktivnosti u cilju analize marži na pomenute proizvode, kao i da će u narednom periodu biti doneta uredba kojom će biti ograničene trgovačke marže na opremu i hranu za bebe.

Na sastanku je takođe konstatovano da pitanje visokih cena proizvoda za bebe nije vezano samo za PDV i u tom smislu dogovoreno je da se i u narednom periodu nastave razgovori predstavnika vlade i udruženja koja su organizovala ovu akciju kako bi se sistemskim merama uticalo na populacionu politiku.

Predato 180.000 potpisa

Više od 180.000 potpisa građana za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe predato je danas u Skupštini Srbije, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović najavila je da je jedna od ideja da se ta inicijativa konkretizuje usvajanjem zakona aklamacijom poslanika bez rasprave.

Roditelji sa bebama i kolicima, kao i organizatori akcije "Glasaj za bebe", noseći kutije sa potpisima, prvo su prošetali centrom Beograda od Trga Republike do Doma Narodne Skupštine, gde su potpise i predali.

Predsednica parlamenta je objasnila da postoje dve formalne mogućnosti da se inicijativa konkretizuje – vlada Srbije ima mogućnost da donose uredbu kojom bi to pitanje regulisala ili da se ukidanje PDV i ograničavanje trgovačkih marži reguliše zakonom.

"Bilo bi jako dobro da vlada što pre pošalje zakonski predlog, a mogu i svi poslanici, bez obzira što se nalazimo u periodu pred izbore, da sednu i da se na ovom pitanju ne delimo. Ovo je prilika da Srbija bude jedinstvena i da oceni da je njen interes borba za bebe", naglasila je Đukić-Dejanović.

Tadić: Pronaći rešenje za ukidanje PDV-a

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Vlade Srbije da pronađe rešenje za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsednika Republike.

Ona je rekla da će čim stigne predlog zakona sazvati sednicu parlamenta i pozvati sve šefove poslaničkih grupa i predložiti im da to bude jedina tačka dnevnog reda.

"Ako se složimo bilo bi divno da, bez rasprave, aklamacijom samo to izglasamo. To je neka ideja koja je iznedrena u razgovoru sa organizatorima inicijative, a ja sam spremana da je realizujem", naglasila je predsednica parlamenta.

Ona smatra da je važno da se ova akcija ne shvati kao deo kampanje, već potreba i da je zato važno da u njoj svi učestvuju.

"Hajde da svi učestvujemo u predizbornoj kampanji za našu decu", poručila je Đukić Dejanović, koja je istakla da posebno u vreme ekonomske krize potencijalni roditelji odluku o roditeljstvu ili odlažu, ili odbacuju kao mogućnost zbog čega ih i na ovaj način treba podstaći.

"Uverena sam da ćete imati podršku države", naglasila je predsednica parlamenta.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92, koji je jedan od organizatora inicijative, Veran Matić, rekao je da je važno da nakon današnjeg razgovora u vladi Srbije inicijativa što pre bude konkretizovana i nađe u parlamentu. On je napomenuo da je pre nekoliko godina postojala takva inicijativa koja tada nije bila realizovana.

"Zbog toga sada ne bi trebalo da se odugovlači u konkretizovanju ove inicijative", naveo je Matić.

Organizatori peticije za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, roditelji sa bebama i kolicima okupili su se pre toga na Trgu Republike u Beogradu i krenuli u šetnju do Doma Narodne skupštine.

Okupljeni su, sa bebama i kutijama sa potpisima, prošetali Kolarčevom ulicom, Terazijama, Trgom Nikole Pašića, sve do republičkog parlamenta.

Potpisivanje peticije počelo je 2. marta i tokom sedam dana građani su imali priliku da u više od 50 gradova Srbije podrže akciju, koja se zalaže za ukidanje PDV i ograničenje trgovačke marže, što bi opremu i hranu za bebe učinilo mnogo pristupačnijom roditeljima.

Ideja ima uzor u pojedinim evropskim zemljma koje su svele na minimum PDV na bebi opremu ili kao Velika Britanija i Irska potpuno ga ukinule.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Roditeljima će vraćati PDV na hranu za bebe

Izvor: Mondo, 16.Mar.2012

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je danas da će Vlada u narednih desetak dana usvojiti izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV).

Nastavak na Mondo...

USKORO UKIDANJE PDV NA HRANU I OPREMU ZA BEBE

Izvor: Kurir, 16.Mar.2012

Vlada Srbije će u narednih desetak dana usvojiti izmene Zakona o PDV, kojima će to biti omogućeno ukidanje i uputiti ih parlamentu na usvajanje, izjavili Mirko Cvetković i Dušan Petrović..BEOGRAD - Porez na dodatnu vrednost (PDV) na hranu i opremu za bebe trebalo bi uskoro da bude ukinut, budući...

Nastavak na Kurir...

Premijer vraća bebama osmeh na lice?

Izvor: NaDlanu.com, 16.Mar.2012

Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je u petak da će Vlada u narednih desetak dana usvojiti izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV), kojim će biti ukinut porez na hranu i opremu za bebe, a biće i ograničene marže na te proizvode... "Da bi se predupredile zloupotrebe i da bi pozitivne...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.