Uskoro u prodaji potpuno zdravo mleko

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro u prodaji potpuno zdravo mleko

Najviše za nedelju dana u policama naših prodavnica imaćemo potpuno zdravo mleko bez sumnji na aflatoksin, kaže ministar Goran Knežević. Ministar ističe da mleko koje je povučeno iz rafova nije neispravno, već da je to učinjeno iz predostrožnosti.

Ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević rekao je da ćemo najviše za nedelju dana u policama naših prodavnica imati potpuno zdravo mleko bez sumnji na prisustvo kancerogenog aflatoksina.

"Za koji dan biće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gotove analize kukuruza u skladištima Direkcije za robne rezerve, i tada ćemo sa izvesnošću znati kolike su količine kukuruza koje nisu zaražene. Nameravamo da sav taj kukuruz podelimo farmama kako bismo u najkraćem mogućem roku otklonili bilo kakve sumnje u prisustvo aflatoksina", rekao je Knežević prilikom uzorkovanja stočne hrane u Fabrici stočne hrane "Jabuka" u Pančevu.

"Uveren sam da je ovo kampanja nekih lobija čiji je cilj da se naša stočna hrana povuče s tržišta kako bi se uvozila jeftinija u kojoj ima genetski modifikovanih organizama", ponovio je ministar.

Knežević je istakao da mleko koje je povučeno iz rafova prodavnica nije neispravno, već je to učinjeno samo iz predostrožnosti.

Istakao je i da će Vlada sankcionisati one koji su uznemiravali javnost i izazvali pometnju na tržištu, ali i da će on prihvatiti odgovornost za sve eventualne propuste njegovog ministarstva.

Knežević je rekao da Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa vanrednim kontrolama stočne hrane na farmama i u fabrikama, kao i analizama kukuruza iz robnih rezervi. 

"Mi od 1972. godine vršimo uzorkovanje i uticaj aflotoksina u mleku i do sada nikada nije bilo problema. Sad smo došli u vanrednu kontrolu i rezultati naših analiza znaće se za 48 sati", istakla je Sanja Čelebićanin, načelnica republičke Veterinarske inspekcije.

U narednih nedelju dana veterinarski inspektori će obići svih 76 fabrika za proizvodnju stočne hrane na teritoriji Srbije i uzorkovaće svu hranu koja se isporučuje farmerima.

Nemanja Stanišić, izvršni direktor "Jabuke" je istakao da je njihova zakonska obaveza da primenjuju sve propisane standarde u proizvdonji stočne hrane i da se oni kao sertifikovani proizvođači toga striktno i pridržavaju.

Ministar Knežević je rekao da je Fabrika stočne hrane "Jabuka" jedna od 76 najvećih fabrika stočne hrane u Srbiji, koja je između ostalog i izvoznik.

Ova fabrika iz Pančeva ima i svoju laboratoriju i proizvodi 80.000 tona stočne hrane godišnje, a dosadašnje kontrole nisu pokazale da ima bilo kakvih problema u kvalitetu robe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.