Uskoro slobodan izvoz pšenice u Makedoniju

Izvor: RTS, 28.Avg.2013, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro slobodan izvoz pšenice u Makedoniju

Makedonska Vlada odlučila da od drugog septembra ukine uslovljeni uvoz pšenice, jer je ocenila da se tržište pšenice stabilizovalo. Makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski ranije obavestio Vladu Srbije o donošenju ove odluke.

Vlada Makedonije donela je odluku da od 2. septembra ukine uslovljeni uvoz pšenice, jer je ocenila da se tržište pšenice stabilizovalo, izjavio je portparol makedonske vlade Aleksandar Georgiev.

"Tržište je stabilno, izazov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je prevaziđen i stvorili su se uslovi za ukidanje zaštitne mere uslovljenog uvoza pšenice iz inostranstva. Mera prestaje da važi 2. septembra ove godine", rekao je Georgiev.

Analize makedonskog ministarstva poljoprivrede ukazuju na to da je 95 odsto domaće proizvodnje već otkupljeno, čime su se stvorili uslovi za povlačenje zaštitne mere, objasnio je on.

Vlada je informisana i da se završava proces stabilizacije tržišta brašna u Makedoniji i da se očekuje da bude ukinuta mera uslovljenog uvoza brašna iz inostranstva u prvoj polovini sledećeg meseca, zato što su se stvorili uslovi i za to, zaključio je Georgiev.

Kako je ranije danas Tanjugu rečeno u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Srbije, makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Dimovski obavestio je potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića da je makedonska Vlada započela proceduru za ukidanje sporne uredbe o ograničavanju uvoza pšenice i brašna, navode u tom ministarstvu.

Iako je Uredbom predviđeno da uvoz pšenice i brašna u Makedoniju bude ograničen do 31. decembra ove godine, sporni propis u delu koji se odnosi na pšenicu prestaće da važi 2. septembra.

Ministar Ljajić očekuje da Makedonija neće ubuduće pribegavati bilo kakvim restriktivnim merama, jer je u interesu obe zemlje da protok robe bude slobodan u oba pravca.

"Ukoliko bi se iskoristili svi potencijali, obim robne razmene između Srbije i Makedonije mogao bi da poraste sa sadašnjih 600 miliona na milijardu evra", rekao je ministar Ljajić.

Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna uvela 1. jula.

Mera predviđa da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Na sastanku komiteta CEFTA u Beogradu 22. jula sve članice CEFTE izvršile su pritisak na Makedoniju da se obaveže da ukine spornu odluku u roku od oko mesec i po dana.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.