Uskoro selidba Centralnog zatvora

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro selidba Centralnog zatvora

Beograd -- Okružni zatvor u Beogradu uskoro bi mogao da dobije novu adresu, najavio je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović.

On je rekao da su počeli razgovori sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju, kako bi se hitno i kvalitetno obavilo izmeštanje ovog zatvora van prestonice.

Obradović je rekao da je jedan od glavnih razloga izmeštanja to što se zatvor u Bačvanskoj ulici nalazi u strogom centru grada, a i njegovi kapaciteti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više ne mogu da zadovolje potrebe Beograda i okruženja.

"Imamo obavezu da nađemo novi lokalitet za zatvor, a zatim da u daljoj proceduri prodamo Centralni zatvor", objasnio je Obradović za "Večernje novosti".

On je naveo da se Centralni zatvor prostire na površini od oko četiri hektara odličnog građevinskog zemljišta, koje je u vlasništvu Uprave.

"Očekujemo da dobijemo dobru sumu novca, koju ćemo moći da upotrebimo za izgradnju novog zatvora", rekao je Obradović i naveo da bi, kada bi sada imali novac i odgovarajuću lokaciju, novi zatvor bio gotov za dve godine.

U Srbiji trenutno ima 11.000 osuđenika i pritvorenika. Postojeći kapaciteti, međutim, najbolje bi funkcionisali kada bi u zatvorima bilo 3.500 zavorenika manje.

Kako je to nemoguće, Uprava i nadležni organi započeli su veliki projekat izgradnje novih zatvora. Time će, kako je najavio Obradović, biti znatno rasterećeni postojeći objekti.

Prvi će otvoriti vrata zatvor u Padinskoj skeli, do kraja godine. Ovaj objekat, zatvorenog tipa, imaće najviši stepen obezbeđenja, uz najsavremeniju tehničku opremu.

U ovom zatvoru, kao i u požarevačkoj Zabeli, postojaće posebna odeljenja za organizovani kriminal, ratni zločin i terorizam, naveo je Obradović, navodeći da je u planu da se sagrade još tri zatvora - u Medveđi, Pančevu i Kragujevcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.