Izvor: Piplmetar.rs, 14.Apr.2023, 08:25

Uskoro se gasi univerzalna Gugl analitika – Ne dozvolite da vas dočeka nespremne

Gugl analitika je jednostavan alat koji se koristi prilikom praćenja metrika kada je u pitanju sajt. Uz toliko funkcija koje prate različite vrste podataka, dolazi se do odgovora na brojna pitanja ali i do novih ideja kada je praćenje sajta u pitanju. Ipak, ove godine u julu se sprema prava prekretnica kada je praćenje analitike u pitanju jer je ovaj mogul najavio da nas očekuje prelazak na novu analitiku. Od ove godine podaci će se pratiti preko GA4 platforme o kojoj se uveliko priča nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << godina unazad. Kako biste jul dočekali spremni, potrebno je da se pripremite na vreme i obezbedite sebi dovoljno prostora da se naviknete na nove funkcije, pripremite se za budućnost metrike, ali i krenete na vreme sa prikupljanjem podataka.
Kraj jedne ere Svako ko je pratio metriku preko Universal Analytics platforme navikao je na jedan sistem kog ne želi da se odrekne. Ipak, ovo je jedna od stvari koja će teško pasti svima koji nisu navikli na promene. Google je na vreme najavio ovu promenu i svako ko ne iskoristi ovaj period do jula da se prebaci na novi sistem, teže će se priviknuti kada dođe vreme za promenu. Kako se digitalni svet menja, tako se menja i analitika i platforme koje prate podatke. Kako je poznat datum prelaska, treba ga uzeti kao krajnji vremenski period koji treba da iskoristite za prelazak. Svaki trenutak pre ovog datuma će vam doneti brojne prednosti u odnosu na konkurenciju.
Kakva je nova platforma? Kako svaka promena znači da je došlo do poboljšanja, to je slučaj i u ovoj situaciji. Sve stvari koje su se osluškivale prilikom korišćenja prethodne verzije, sada su poboljšane i unapređene. Ova nova platforma je kreirana tako da pruži bolji uvid u ponašanje posetilaca sajta i prikaže njihovo pretraživanje. Pored toga, ova verzija se više fokusira na praćenje podataka kada su u pitanju sajtovi koji poseduju e-commerce odeljak te će oni značajno primetiti novine.
https://www.freepik.com/free-vector/people-using-search-box-query-engine-giving-result_11235806.htm
Glavne razlike u platformama Jedna od glavnih razlika kada su u pitanju ove dve platforme jeste u tome što je prethodna bila bazirana na prikupljanju podataka na osnovu sesija (sessions) i pregledima stranice (page views), dok se nova bazira na obradi događaja (events). Kako ovaj podatak ne znači mnogo onima koji ne idu dublje u način na koji se podaci mere i obrađuju, više će ih zanimati pojedinosti poput zaštite podataka korisnika koja je znatno unapređena kada je nova verzija u pitanju i ide u korist onima koji pretražuju sajt.
Kako podesiti novi nalog? Podešavanje novog naloga je prvi i ključan trenutak kada je migracija analitike u pitanju. Ovo se pogotovo odnosi na one korisnike analitike koji žele na vreme da shvate na koji način mogu da koriste novu platformu. Kada je u pitanju pravilan GA4 setup za E-commerce sajtove, treba napomenuti da se treba detaljno posvetiti podešavanju naloga na početku kako biste izbegli eventualne greške. Pored podešavanja naloga, treba da obratite pažnju i na izveštaje jer je i ova opcija dosta izmenjena te će biti potrebno vreme da se naviknete na novi sistem izveštavanja.
Kako osigurati prednost? Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je da krenete što pre sa podešavanjem naloga. Razlog za ovo jeste da krenete što pre u prikupljanje podataka kako biste imali bogatiju istoriju koja će vam doneti prednost nad konkurencijom. To znači da će prilikom kreiranja marketinških kampanja da vam bude dostupno više podataka na osnovu kojih možete da kreirate strategije. Takođe, ova istorija će vam pokazati koje stranice su posećenije a koje je potrebno malo promovisati ili razmisliti koliki doprinos one imaju kada je budućnost vašeg biznisa u pitanju.
Gugl analitika je bitna stavka u praćenju podataka sajta i može da vam pruži odgovore na brojna pitanja i pomogne vam da shvatite kako da unapredite vaš biznis. Krenite sa migracijom na vreme kako biste sebi olakšali ovaj postupak što je više moguće.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.