Uskoro promena Zakona o ličnim kartama

Izvor: RTS, 03.Okt.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro promena Zakona o ličnim kartama

Ministar policije najavljuje skoru promenu Zakona o ličnim kartama. Važenje tog dokumenta produžilo bi se sa pet na 10 godina, a starim ljudima bile bi omogućene takozvane trajne lične karte. Već je predloženo da se rok važenja starih pasoša produži do kraja iduće godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uskoro bi trebalo da predloži promenu Zakona o ličnim kartama, kojom bi se važenje tog dokumenta sa pet produžilo na 10 godina, izjavio je ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Ivica Dačić.

Ministar je ocenio da je rok od pet godina veoma kratak i da bi najcelishodnije rešenje bilo da se važenje ličnih karata produži na jednu deceniju.

"Takođe, mislim da starijim ljudima treba omogućiti izdavanje takozvane trajne lične karte, kako ne bi u sedamdesetim i osamdesetim godinama dolazili u policiju da menjaju ličnu kartu", rekao je Dačić novinarima u Centru za reciklažu u Železniku.

Što se tiče produženja roka važenja starih pasoša, Dačić je ocenio da je MUP maksimalno uradio svoj deo posla i podsetio da je za 15 meseci izdato 1,1 milion novih putnih isprava.

"Mi smo izdali više od milion i sto hiljada pasoša, a u Srbiji je do sada ukupno bilo milion i dvesta do milion i trista hiljada pasoša, rekao je Dačić.

Govoreći o predlogu izmena Zakona o putnim ispravama, kojim je rok važenja starih pasoša produžen na 31. decembar iduće godine, Dačić je ukazao da postoji veliki broj ljugi koji živi u inostranstvu i koji iz objektivnih razloga ne može, zbog malih kapaciteta MUP-a i diplomatsko-konzularnih predstavništava, da stigne da zameni pasoš.

"Zato će oni to uraditi ili tamo ili, što im ja preporučujem, prilikom dolaska u našu zemlju - po hitnom postupku", kazao je Dačić, izrazivši očekivanje da više neće biti potrebe za produžavanje roka važenja starih putnih isprava.

"Ali i ako ga bude, nije to ništa katastrofalno i tragično, jer u nekim zemljama zamenjuju pasoše po veći broj godina", rekao je Dačić, istakavši da je bitno da ljudi u većem broju uzmu nove pasoše, pošto će samo za njih važiti vizna liberalizacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.