Uskoro prognoza kvaliteta vazduha

Izvor: Danas, 08.Dec.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro prognoza kvaliteta vazduha

Užice - Zbog specifičnog geografskog položaja koji onemogućava prirodno provetravanje posebno u zimskom periodu, kada se pokrenu individualna ložišta, vazduh u Užicu je zagađen i nekoliko puta od maksimalno dozvoljenih granica.

Takav kvalitet vazduha uslovio je poslednjih godina drastično povećanje broja oboleli od bronhitisa, astme i sličnih bolesti disajnih organa, prvenstveno kod dece.

Primera radi, poslednjeg vikenda u novembru, Zavod za javno zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je vazduh u Užicu označio kao „opasan po zdravlje“, jer je koncentracija čađi bila 221 mikrogram po kubnom metru vazduha, što je skoro pet puta više od gornje dozvoljene granice koja iznosi 50 mikrograma.

Lokalna vlast je najavila mere koje bi trebalo da ublaže problem, za koji se verovalo da će biti rešen izgradnjom gasovoda. Skoro sve kotlarnice JKP Gradska toplana, zahvaljujući evropskoj donaciji, koriste gas kao energent, ali ne i vlasnici privatnih kuća. Ispostavilo se da većina Užičana ne može sebi da priušti čistiji energent, jer taksa za priključak na gasovod, koju naplaćuje preduzeće „Užice-gas“, čiji su osnivači Grad i preduzeće „Jedinstvo“, košta oko 1.200 evra, a za kotao i dodatnu opremu treba izdvojiti od 2.500 do 3.000 evra.

Ovdašnji Zavod za javno zdravlje redovno kontroliše koncentracije čađi, sumpordioksida i azotnih oksida u vazduhu, ali rezultati tih merenja se odnose na prethodni dan i zbog toga kasne, pa su i upozorenja građanima kako da se ponašaju - zakasnela. Zbog toga je osmišljen način da se Užičanima ponudi prognoza kvaliteta vazduha za nekoliko dana unapred.

- U toku su razgovori sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine kako bi se prognozirao kvalitet vazduha za dva ili tri dana unapred i to na osnovu meteoroloških parametara, koje bi trebalo da dobijamo od Republičkog hidrometeorološkog zavoda - saopštio je Miladin Pećinar iz Službe fonda za zaštitu životne sredine grada i objasnio da bi podaci o tome trebalo da budu dostupni na gradskoj internet prezentaciji.

Predstavnici gradske vlasti nedavno su zatražili od Vlade Srbije da Užice, zbog aerozagađenja, dobije status ugrožene životne sredine i odgovor se još čeka. Taj status obavezao bi i centralnu vlasti da se uključi u rešavanje problema, grad bi imao prioritet u pristupu evropskim fondovima, mogao bi i da naplaćuje taksu za prevoz opasnih materija, nafte i naftnih derivata preko svoje teritorije, ali i da osavremeni postojeće merne stanice.

S druge strane, najavljeno je će do polovine decembra biti formiran Savet za zaštitu životne sredine, koji bi imao 15 predstavnika lokalnih institucija i građana. Istakavši da bez mišljenja tog saveta neće moći da se donose odluke od značaja za zaštitu životne sredine, Snežana Janjić, gradska većnica, najavila je da će u Skupštini grada postojati „zelena stolica“.

- Ta stolica biće namenjena predstavnicima civilnog društva iz Saveta za zaštitu životne sredine, koji će na skupštinskim sednicama nuditi mišljenja građana o pitanjima od značaja za životnu sredinu - rekla je Janjićka i navela da će članovi tog skupštinskog tela biti volonteri i da će imati mandat od četiri godine.

Zadovoljavajući kvalitet vode

Osim dugogodišnjeg problema sa zagađenjem vazduha, Užice je od prošle godine u velikom problemu i sa vodosnabdevanjem, jer je vodoakumulacija Vrutci zagađena otrovnim algama, pa se grad snabdeva sa alternativnog izvorišta Sušička vrela sa Zlatibora. Kako u vreme obilnih kiša postoji opasnost od zagađenja i tog izvorišta, Zavod za javno zdravlje obavlja redovne kontrole i saopštio je da je voda iz gradskog vodovoda „higijenski i zdravstveno bezbedna“ i da je njen kvalitet „zadovoljavajući“.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.