Uskoro poznato gde je Šarić

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro poznato gde je Šarić

Beograd -- Srbija poslala dokumentaciju u Južnu Afiku kako bi se utvrdilo da li je Darko Šarić u toj zemlji.

U tamošnjem tabloidu su objavljene informacije da se, pored Dobrosava Gavrića, koga Srbija traži zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, i Šarić krije u toj zemlji.

U ministarstvu pravde kažu da će, tek ako se utvrdi da je misteriozna osoba zaista Šarić, moći da zatraže njegovo izručenje.

"U ovom trenutku Srbija nije zvanično obaveštena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je lice identifikovano ", kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Južnoafrički tabloid "Daily voice" nedavno je objavio i informaciju da se u toj zemlji, pod lažnim imenom krije i ubica Željka Ražnatovića Arkana, Dobrosav Gavrić. Otkriven je nakon što je u njegovom automobilu ubijen jedan od tamošnjih bosova Siril Beka. Njemu je sud u Kejptaunu danas odbio zahtev za puštanjem na slobodu, pa će do odluke o izručenju ostati u pritvoru.

"Mi smo obavešteni da počinje postupak ekstradicije, pre oko mesec dana smo poslali zahtev za izručenje kao i za dokazni materijal koji je preveden na engleski. U ovom trenutku očekujemo, s obzirom na činjenicu da je on učinio lakše krivično delo u Južnoafričkoj republici u odnosnu na delo za koje se traži u Srbiji, da će on biti izručen. Naravno, neophodno je da prođe zakonska procedura. U ovom trenutku konkrento mi čekamo prvostepenu odluku o dozvoli ekstradicije", kaže Homen.

Južnoafrička Republika je jedno od omiljenih skrivališta srpskih kriminalaca više decenija, podseća novinar Novog magazina Vojislav Tufegdžić. On navodi da je prostor za skrivanje kriminalaca sve manji, zbog sve tešnje saradnje policija širom sveta.

Procedura izručenja može da potraje do godinu dana, u skladu sa konvencijom Saveta Evrope. I Srbija i Južnoafrička Republika stavile su potpis na taj dokument, pa su obavezne da po njemu i postupaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.