Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro podzemni kontejneri

BEOGRAD -

Beograđani će, kao i žitelji ostalih svetskih metoropla, uskoro moći da odlažu smeće u 140 podzemnih kontejnera čija je ugradnja u toku i u jednoj od najprometnijih gradskih ulica - Bulevaru kralja Aleksandra.

Javno komunalno preduzeća Gradska čistoća je za nešto manje od 50 miliona dinara od domaćeg proizvođača kupila kontejnere - 70 od tri kubika i isto toliko od pet, rekao je direktor za razvoj i urbanističko-tehničke poslove tog preduzeća Dejan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tušup.

Ružne slike prošlost

Njihova ugradnja je, kako je naveo Tušup, počela početkom godine i do sada su, na oko 70 lokacija u Beogradu, ugrađena 123.

On je dodao da preduzeće namerava da na svakoj od 10 opština koje pokriva bude približno jednak broj podzemnih kontejnera.

Prema rečima Tušepa, novi kontejneri imaju mnoge prednosti u odnosu na standardne, jer će bez obzira na to da li se postavljaju na trotoare ili na zelene površine, ostajati više prostora za pešake.

"Ružne slike prepunih kontejnera i đubreta koje iz njih ispada ili curi, biće prošlost, kao i neprijatni mirisi koji se iz njih šire", kazao je Tušup i dodao da je još jedna od prednosti novih kontejnera to što će svaki od njih, u zavisnosti od zapremine, menjati više običnih kontejnera.

"Manji kontejneri od tri kubika zbog samosabijanja smeća i gravitacije menjaće pet standardnih, a veći do osam" rekao je on.

Napisana pravila

Plastični kontejneri se postavljaju u betonske rupe duboke 2,5 metra, široke dva sa dva metra. Poklopac kontejnera je u nivou trotoara ili zelene površine, a u njegovom centu biće uložak visok oko 90 centimetara kroz koji će se ubacivati kese sa smećem.

Na svakom kontejneru biće jasno uputstvo kako se koristi i šta je zabranjeno - na poklopcu neće smeti da se ostavlja kabasti otpad, niti da se parkiraju vozila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.