Uskoro oslobađanje talaca? Bela kuća: Razgovori obećavajući

Izvor: B92, 29.Jan.2024, 19:25

Uskoro oslobađanje talaca? Bela kuća: Razgovori obećavajući

Bela kuća saopštila je danas da su razgovori za obezbeđivanje novog oslobađanja talaca koje palestinski Hamas drži u Gazi konstruktivni i obećavajući.

Bela kuća je dodala da ipak ima još mnogo posla koji treba da se uradi.

Niz pregovora proteklih dana u kojima su učestvovali direktor CIA Vilijam Barns i američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk bili su fokusirani na obezbeđivanje oslobađanja talaca, kao i na humanitarnu pauzu u ratu između Izraela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Hamasa u Gazi, preneo je Rojters.

"Mislim da je fer opisati ih kao konstruktivne", rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi za Si-En-En.

On je kazao da SAD smatraju da postoji okvir za još jedan dogovor o taocima. "To bi zaista moglo da napravi razliku u smislu dobijanja više talaca, dobijanja više pomoći i zapravo smanjenja nasilja", istakao je on.

Barns se juče sastao sa šefom izraelske obaveštajne službe Mosad, katarskim premijerom i šefom Egipatske obaveštajne službe i Izrael je ocenio razgovore kao konstruktivne, ali sa značajnim raskorakom u pozicijama.

Kirbi je rekao da je razgovor sa Katarom, Egiptom i Izraelom bio veoma dobar. "Još nismo došli do kraja procesa", rekao je on i dodao da su razgovori bili dobri i predstavljaju obećanje ka nečem potencijalno prilično značajnim.

Krajem novembra, oko 100 od 240 talaca Hamasa koje je Hamas zarobio u napadu te militantne grupe na Izrael 7. oktobra oslobođeno je tokom jednonedeljnog primirja u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika koje je držao Izrael.

Nijedan od oko 130 ili više preostalih talaca u Gazi od tada nije oslobođen, a izraelske vlasti veruju da je njih oko 20 umrlo ili ubijeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.