Uskoro narukvice za prestupnike

Izvor: RTS, 05.Sep.2010, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro narukvice za prestupnike

Krajem meseca počinje da funkcioniše sistem elektronskog nadzora za osobe koje su osuđene na kućni pritvor, najavljuju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i istuču da će to rasteretiti zatvore.

Direktor Centra Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za obuku i stručno osposobljavanje Damir Joka najavio je da će krajem meseca početi da funkcioniše sistem elektronskog nadzora nad osobama kojima sud odredi kućni pritvor, odnosno kućni zatvor.

"Centar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za monitoring biće smešten u sedištu Uprave u kojoj je u toku montiranje centralne opreme za elektronsko praćenje, a očekujemo da već krajem septembra počnemo sa primenom, u zavisnosti od toga kad pravosudni sistem počne da izriče takve mere i kazne, rekao Joka.

Mera elektronskog nadzora primenjivaće se prema osobama kojima sud odredi kućni pritvor, umesto klasičnog, kao i kad ih osudi na kaznu do godinu dana zatvora i zameni je merom kućnog zatvora.

Elektronska narukvica je uređaj koji se stavlja na nogu osuđenika, da ne bi bio upadljiv i primetan. U stanu lica nad kojim se vrši nadzor instalira se centralna jedinica koja obaveštava centar za monitoring o prisustvu osobe, ili o eventualnom prekršaju.

Na ekranu komandnog centra će se svakog trenutka pratiti kretanje lica, odnosno da li ulazi u zabranjene zone kretanje i da li poštuje odluku suda u smislu opisa u kom je mera izrečena.

Ukoliko neko prekrši određene mere suda Uprava će o tome obavestiti sud koji u tom trenutku meru kućnog zatvora može da zameni i osuđenika uputi na dalje izdržavanje kazne u zatvor, a isto se dešava kada reč o pritvorenicima.

Narukvice rasterećuju zatvore

Prema Jokinim rečima, uz pomoć elektronskog sistema za praćenje pritvorske jedinice i zatvori, koji su prebukirani za čak 60 odsto kapaciteta, biće znatno rasterećeni.

"Kazne zatvora do godinu dana u principu su izrečene za lakša krivična dela. Elektronsko praćenje će i nama u Upravi pomoći da redukujemo broj osuđenih u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija jer će osuđenici meru izvršavati u svojoj kući, pod elektronskim nadzorom", objasnio je Joka.

Direktor Centra je kazao da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija trenutno raspolaže sa 200 narukvica, koje su nabavljene za prve slučajeve koji će biti izrečeni i da će po potrebi biti nabaljene nove.

Kako je najavljeno iz Ministarstva pravde Srbije, pod elektronskim nadzorom biće i svi silovatelji, a posebno višestruki povratnici, koji će pošto odsluže zatvorsku kaznu biti dužni da nose elektronske narukvice, kako bi se u svakom trenutku pratilo njihovo kretanje.

Pratiće se i kretanje izvršilaca krivičnih dela nasilja u porodici jer se pokazalo da je veliki broj povratnika tih krivičnih dela.

U ovim slučajevima obavezno nošenje elektronske narukvice takođe će nalagati sud kao meru bezbednosti bilo uz osnovnu kaznu zatvora, ili bez kazne zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.