Uskoro naplaćivanje ulaska na Kalemegdan?

Izvor: B92, 19.Sep.2017, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro naplaćivanje ulaska na Kalemegdan?

Beograd -- Moguće je da će se u nekoj od narednih godina naplaćivati ulaz na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave, kaže za B92.net gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić.

Jevtićeva je istakla da bi to moglo da se dogodi u "narednom periodu", odnosno verovatno za "narednih godinu ili dve”.

Osim toga, ona je istakla da se u tom slučaju neće naplaćivati ulaz na ceo Kalemegdan, već samo na Gornji grad, što će, kako kaže, JP “Kalemegdanska tvrđava” doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veća sredstva.

Kako navodi, o tome je razgovarala s direktorom JP “Beogradska tvrđava” Petrom Andrijaševićem, a odluku o tome tek treba da donese Upravni odbor JP "Beogradska tvrđava", koji čine pet članova i predsednik.

"Odluka još nije doneta, ali postoji logika iza ovakvog razmišljanja. U celom svetu se ulazak na najpoznatije turističke destinacije nekog grada naplaćuju, a ovako bismo obezbedili veća sredstva za dalji razvoj", rekla je Ivona Jevtić.

Tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju jedan od najvažnijih simbola Beograda, a u Gornjem gradu nalazi se više kulturno-istorijskih spomenika poput Rimskog bunara, Sahat-kule i Pobednika.

Beogradska tvrđava podignuta je početkom 1. veka kao palisad sa zemljanim bedemima, da bi se tokom vekova razvila u rimski kastrum, vizantijski kastel i srednjovekovnu utvrđenu prestonicu Srpske despototivne, da bi na kraju bila austrijsko i osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

Nakon razgovora Ivane Jevtić za B92.net i objavljivanja teksta iz Grada Beograda stiglo je sledeće saopštenje:

"Beogradska tvrđava i park Kalemegdan predstavljaju kompleks od izuzetnog značaja za Srbiju i Beograd i deo su našeg nacionalnog blaga, istorije i identiteta. Bilo kakve odluke u vezi sa tvrđavom nikako se neće donositi bez konsenzusa svih relevantnih institucija, kako na državnom tako i na gradskom nivou.

Stoga je nešto što je bilo na razini razgovora i ideje u medijima preneto kao odluka. To je nedopustivo. Naprosto je bilo reči o tome da je u svetu to česta praksa, ali odluka o tome neće zavisiti od preduzeća koje se o tvrđavi stara niti od bilo čijih afiniteta.

Tvrđava kao zaštitni znak Beograda, ono po čemu smo u evropskim i svetskim razmerama poznati, ostaje deo gradske baštine na dobrobit svih građana i posetilaca našeg glavnog grada”, navode iz Grada Beograda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ULAZAK NA TVRĐAVU ĆETE MORATI DA PLATITE: Velike promene na Kalemegdanu!

Izvor: Kurir, 19.Sep.2017

Moguće je da će se nekoj od narednih godina naplaćivati ulaz na Gornji grad Kalemegdanske tvrđave, kaže gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.