Uskoro moguće elektronsko prijavljivanje beba

Izvor: B92, 06.Okt.2016, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro moguće elektronsko prijavljivanje beba

Do kraja godine u svim porodiištima u Srbiji biće moguće elektronsko pijavljivanje bebe.

Realizacija projekta E-beba, koji roditeljima omogućava da odmah iz porodilišta prijave dete elektronskim putem, putem interneta, trebalo je, prema ranijim najavama, da počne još u martu, ali za sada sistem funkcionise samo u određenim porodilištima.

Prepune čekaonice i šetnja od šaltera do kancelarije s tek rođenom bebom, kako bi dobila mesto boravka i izvod iz matične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << knjige rođenih uskoro će u celoj Srbiji postati prošlost.

Roditelji više neće morati da popunjavaju prijave i obrasce, već će moći elektronski da prijave bebu. Zatim će država na adresu na koju je beba prijavljena poslati i izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja

"To će do kraja godine funkcionisati u svim porodilištima u Srbiji, tako da roditelji ne moraju više da popunjavaju prijave i obrasce, nego će elektronski da prijave bebu, odmah za deset minuta, besplatno i na adresu na koju je dete prijavljeno država će poslati izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja", navela je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić.

Ovaj projekat zajedno rade ministarstvo, zdravlja, državne uprave.

“Ministarstvo zdravlja je trenutno u fazi razvoja informacionog sistema sa druge strane u saradnji sa ministrastvom za lokalnu upravu i samoupravu i taj deo se razvija, tako da u nekim delovima počinje da funkcioniše ali nadamo se da će biti završeno uporedo sa našim izisom prijavljivanja u svim porodilištima”, navela je pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić.

Zahvaljujući projektu “Bebo, dobro došla na svet” procedura bi sada trebalo da bude jednostavnija, odnosno roditelji neće morati da idu u Matičarsku službu, nego će na kućnu adesu dobijati dokumenta za novorođenče.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.