Izvor: B92, 28.Feb.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro međunarodna poternica

Beograd -- Uskoro se očekuje da se raspiše i međunarodna poternica za 19 osoba u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka", piše list Danas.

Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda zahtevao je raspisivanje međunarodne poternice, navodi izvor lista, ali je za realizaciju toga neophodna saglasnost Ministarstva pravde. Očekuje se da ovih dana Ministarstvo pravde uputi saglasnost, kaže on, jer je nelogično da se strani državljani potražuju samo na teritoriji Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
MUP je saopštio da je nalog istražnog sudije za raspisivanje poternice dostavljen policiji 29. decembra prošle godine.

Reč je, kako se navodi u rešenju o sprovođenju istrage Veća za ratne zločine Okružnog suda, o napadima na objekte i pripadnike JNA u Sarajevu, i to na Vojnu bolnicu, na Dom JNA, na kolonu sanitetskih vozila i na kolonu Komande Druge vojne oblasti u Dobrovoljačkoj ulici.

Među osumnjičenima se nalaze i ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić, a bosanski mediji su javili da je među njima i ratni član Predsedništva BiH Stjepan Kljujić.

Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić rekla je da se protiv 19 osumnjičenih državljana BiH vodi istraga koja prethodi eventualnom podizanju optužnice.

"Nije rečo podignutoj optužnici, već o pokretanju istražnog postupka tokom kojeg se proveravaju navodi iz zahteva za sprovođenje istrage Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a prikupljaju se i dokazi koji idu u korist odbrane", rekla je Ramićeva.

Povodom reakcija iz BiH da "te optužnice i poternice jasno krše Rimski sporazum koji je 1996. godine sklopljen između BiH, Hrvatske i Srbije, a koji nalaže prethodno izjašnjavanje o takvim optužnicama u Međunarodnom krivičnom tribunala za bivšu Jugoslaviju i odobrenje tog tribunala za hapšenje",sagovornik lista objašnjava da je reč o rešenju za sprovođenje istrage, a ne o optužnicama, tako da nema govora o kršenju Rimskog sporazuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.