Uskoro lakša prodaja poljoprivrednih proizvoda

Izvor: RTS, 28.Dec.2017, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro lakša prodaja poljoprivrednih proizvoda

Sir, kajmak, suvo meso i druge prerađevine i proizvode koje naprave na svom gazdinstvu, poljoprivrednici će od prvog januara 2018. godine, moći i kod kuće legalno da prodaju. Novi Pravilnik, koji predviđa registraciju takvih proizvođača, šabački poljoprivednici dugo su čekali.
Sve što njena porodica proizvede i preradi na imanju u Drenovcu, Ljiljanja Milutinović proda na pijaci u Šapcu. Od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nove godine, za tradicionalne domaće proizvode, kupci će dolaziti i na njeno imanje.

"Sin ima registrovano domaćinstvo, registrovanu farmu, to je krvav rad, radi se od jutra do sutra. Svve može da se proba, pregledano sve bez aditiva. Dobro je da se može kući prodavati, i ovde na tezgi, ja sam posao razradila, bila bi sramota sad da se staje", kaže  Ljiljana Milutinović iz Drenovca.
Preradom mesa i mleka, poljoprivrednici su do sada mogli da se bave samo pod istim uslovima kao i veliki proizvođači. Novi pravilnik, nada je i za porodicu Gligorić iz Varne, koja ima oko 30 koza.
"Kažem da je to je savršeno, mi koji nemamo ni penzija ni plata možemo doći do nekog dinara, da imamo od čega da ulažemo u više, da bi mogli da držimo više", kaže Milica Gligorić iz Varne.
"Bavimo se proizvodnjom kozijeg sira, mleka, imamo zasade šljiva. Bavimo se i proizvodnjom kobasice i slanine, pored toga imamo i pčele", kaže Marko Gligorić iz Varne.
Za poljoprivrednike koji žele da svoje proizvode legalno prodaju kod kuće, na pijacama ili u marketima, biće obezbeđene državne subvencije.
"Završio sam Građevinski fakultet, razmišljao sam o tome da znanje koje sam stekao na fakultetu na sopstvenom imanju primenim, da podignem neki moderan objekat, za preradu proizvoda, ali to zavisi od podsticaja države i državnih sredstava", kaže Marko Gligorić iz Varne.
Potražnja domaćih proizvoda na tržištu, sve je veća. Mali proizvođači koji se odluče na preradu i prodaju poljoprivrednih proizvoda, biće upisani u poseban registar, koji će im između ostalog, olakšati uslove poslovanja.




Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.